- Σχόλια Facebook:
5
- Κοινοποιήσεις Facebook:
1
- Like Facebook: 26
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Τρίτη, 25 Μαρτίου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
25 Μαρτίου …
Σύναξη Της Παναγίας της Ευαγγελίστριας στην Ικαρία …
Η Μονή Του Ευαγγελισμού Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ικαρίας ,
δυτικά του Αγίου Κηρύκου κοντά στον Ξυλοσύρτη ...
Ιδρυτές της ήταν δύο Καλλυβάδες από το Άγιον Όρος , Ο Ιερομόναχος Νήφων όπου καταγόταν από τα Πατρικά της Χίου και Ο Άγιος Μακάριος Νοταράς Επίσκοπος Κορίνθου ,
έφυγαν από το Περιβόλι Της Παναγιάς πήγαν στη Σάμο , στους Λειψούς , εξαιτίας πειρατικών επιδρομών κατέφυγαν στην Ικαρία …
Στην Λευκάδα ανήγειραν την Μονή προς ανάμνηση του Ευαγγελισμού Της Θεοτόκου το 1775 μ.Χ. ,
Ο Άγιος Μακάριος Νοταράς διέμεινε για μακρύ διάστημα στη Μονή , Ασκήτευσε σε Κελί του οποίου σώζονται τα ερείπια …
Η Μονή αναδείχθηκε υποδειγματικό Κοινόβιο με είκοσι πέντε Αδελφούς , οι επιδρομές των πειρατών ,
η αφορία της Ικαρίας ανάγκασαν την Αδελφότητα να εγκαταλείψει την Μονή και να μεταφερθεί στη Σκιάθο για να αναγείρει νέο Μοναστήρι ...
Τρία Πνευματικά παιδιά που συνέστησε Ο Νήφων , τους Αγάθωνα , Σισωή και Απόλλωνα , έχοντας μαζί τους μια συστατική επιστολή πήγαν στο Νησί ,
εργάστηκαν με ζήλο για την ανακαίνιση της Μονής …
Η Πύλη της Μονής δεν έκλεινε ούτε το βράδυ προκειμένου να εισέρχονται ελεύθερα οι έχοντες ανάγκη ,
η Μονή είναι τετράγωνη με είκοσι Κελιά , τραπεζαρία , δύο ξενώνες και τους αναγκαίους βοηθητικούς χώρους ...
Το 1955 μ.Χ. μετατράπηκε σε γυναικεία Μονή , εγκαταστάθηκαν σε αυτήν Μοναχές , ο Ναός είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό Της Θεοτόκου , έχει ωραιότατο ξυλόγλυπτο Τέμπλο ,
παραστάσεις σκηνών από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη , οι Εικόνες είναι Έργα του 18ου -19ου μ.Χ. Αιώνα ...
Η Βιβλιοθήκη της Μονής υπήρξε σημαντική , σήμερα φυλάσσονται ελάχιστα βιβλία , το 1950 μ.Χ. όταν η Μονή ερήμωσε εκ νέου ,
παραδόθηκαν προς φύλαξη εκατόν εξήντα εννέα σπουδαία Βιβλία στο Γυμνάσιο Αγίου Κηρύκου και σαράντα ένα βιβλία παραδόθηκαν στον Καθηγητή Κατσή ...
Από τα Παρεκκλήσια της Μονής σώζεται σήμερα Του Αγίου Μακαρίου Επισκόπου Κορίνθου , στο Κοιμητήριο των Πατέρων , εκεί βρίσκεται και το Οστεοφυλάκιο ,
αξιόλογες είναι δύο ψηφιδωτές Εικόνες Του Αγίου Μακαρίου και Του Αγίου Νηφώνος …
Σώζονται και τα ερείπια του Εξομολογητηρίου , πλούσια ήταν η Μονή σε Τίμια Λείψανα και σε Ιερά σκεύη ,
ελάχιστα έχουν διασωθεί λόγο της κατά διαστήματα ερήμωσης της Μονής …….
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα