- Σχόλια Facebook:
10
- Κοινοποιήσεις Facebook:
5
- Like Facebook: 43
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
28 Απριλίου ...
Σύναξη Της Παναγίας της Παραβουνιώτισσας στην Ερέτρια …
Η Ιερά Εικόνα Της Παναγίας της Παραβουνιώτισσας είναι μία από τις παλαιότερες Εικόνες που έχουν διασωθεί στο διάβα των Αιώνων ,
Αγιογραφήθηκε τον 7ο Αιώνα μ.Χ. στην εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας , επί Βασιλέως Ηρακλείου …
Αγιογράφοι της Εικόνας ήταν δυο Ασκητές Μοναχοί από την Κύπρο , ο Σιλβέστρος και Ησαΐας , μαζί με άλλους Χριστιανούς εγκαταστάθηκαν στην Προικόνησο η αλλιώς στη Νήσο Μαρμαρά ,
όταν ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος μετά από τη Νίκη του κατά των Περσών , αποφάσισε να μεταφέρει Χριστιανούς από την Κύπρο , για να κατοικήσουν στην Προικόνησο …
Οι Μοναχοί επέλεξαν να μείνουν στο βουνό , που ονομάζεται Παναγία , εξαιτίας της Ησυχαστικής τους ζωής , εκεί ανήγειραν Παρεκκλήσι στο όνομα Της Υπεραγίας Θεοτόκου ,
επειδή βρισκόταν παρά την κορυφή του βουνού , έδωσαν την επωνυμία στην Παναγία , Παραβουνιώτισσα ...
Το 1054 μ.Χ. με το χωρισμό των Εκκλησιών Ανατολής και Δύσης προξενήθηκαν πολλά δεινά , οι Φράγκοι με τις Σταυροφορίες κατέκτησαν ακόμα και την Κωνσταντινούπολη το 1204 μ.Χ. , τρομοκρατώντας , καίγοντας Ναούς , σχολές και βιβλιοθήκες ,
από την μανία τους δεν ξέφυγε ούτε το Παρεκκλήσι Της Παναγίας της Παραβουνιώτισσας , το οποίο πυρπόλησαν , για πολλούς Αιώνες τα ερείπια του δεν είχαν ανακαλυφθεί …
Τον 16ο Αιώνα μ.Χ. , οικογένειες από το Νησί δημιούργησαν μία κοινότητα στην πεδιάδα του βουνού , επειδή η τοποθεσία , τα ρυάκια που διαπερνούσαν την πεδιάδα και το κλίμα ήταν ιδανικά για την καλλιέργεια , έχτισαν μια Εκκλησία , προς Τιμήν Του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου ,
το χωριό που δημιουργήθηκε το ονόμασαν Γαλλιμή , επειδή τον 2ο Αιώνα π.Χ. η πεδιάδα αυτή ήταν καλυμμένη από θάλασσα σχηματίζοντας γαλήνιο - λιμάνι …
Πέρασε ένας Αιώνας , κάποιοι ποιμένες που έβοσκαν τα πρόβατά τους θέλοντας να φτιάξουν ένα μαντρί , έσκαψαν εν αγνοία τους στα ερείπια του Παρεκκλησίου , όταν διαπίστωσαν την Ιερότητα του χώρου εγκατέλειψαν το έργο τους ,
έσπευσαν στον Εφημέριο του χωριού , εκείνος πήγε μαζί με τους ποιμένες και Γαλλιμίτες , έκαναν ανασκαφές , βρήκαν το δάπεδο του Ναού , δύο κατεστραμμένα μανουάλια , ανάγλυφα από μάρμαρο , με μεγάλη συγκίνηση ανέσυραν την Ιερά Εικόνα Της Θεομήτορος , μόλις διακρινόταν η μορφή Της , είχε φθαρεί από την πολύχρονη διαμονή κάτω από τη γη και την υγρασία …
Με φόβο Θεού και Ευλάβεια Λιτάνευσαν την Αγία Εικόνα έως τη Γαλλιμή , την τοποθέτησαν σαν πολύτιμο Θησαυρό και στολίδι στο αριστερό κλίτος του Ιερού Βήματος του Ναού Του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου ,
ανακαινίστηκε η Ιερά Εικόνα από τον Αγιογράφο Δημήτριο Κουτάλεως , η ανεύρεση της Εικόνας έγινε Δευτέρα Του Θωμά , καθιερώθηκε να Εορτάζεται Πανηγυρικά αυτή την ημέρα …
Μετά την ανταλλαγή του πληθυσμού από τη Μικρά Ασία , οι πρόσφυγες που πήγαν στην Ερέτρια , προτίμησαν να μεταφέρουν από τον τόπο τους μέσα σε δύο μεγάλα καΐκια ,
αντί περιουσίας την Αγία Εικόνα Της Παναγίας , όπως και άλλες τετρακόσιες δέκα Εικόνες …
Πίστευαν περισσότερο στα Θαύματα που ανέβλυζαν από την Χάρη Των Αγίων , οι ξενιτεμένοι Γαλλιμίτες , με δάκρυα στα μάτια πριν βρουν κρεβάτι να ξαποστάσουν την πρώτη τους νύχτα ,
Λιτάνευσαν τις Ιερές Εικόνες με Ιερέα τον Παπά - Στρατή στον Ιερό Ναό Του Αγίου Νικολάου …
Μία Ιερή Μυσταγωγία με Θυσιαστήριο τις καρδιές των προσφύγων εκτυλισσόταν μέσα στο Ναό , που η ψαλμωδία , το κλάμα και ο πόνος έκαναν τις Εικόνες να τρίζουν , τα Καντήλια να κινούνται ,
όπως Μαρτυρούν μέχρι σήμερα πολλοί πρόσφυγες , σαν ένα σημάδι συμπαράστασης , Ευλογίας και Θείας Παρηγοριάς …
Οι μισές Εικόνες και οι μισοί πρόσφυγες μετακόμισαν στην Αμμουλιανή της Θεσσαλονίκης , η Ιερά Εικόνα Της Παναγίας της Παραβουνιώτισσας έμεινε στην Ερέτρια , για να συντροφεύει τους πρόσφυγες και τους απογόνους τους ,
Προς Τιμήν της Θαυματουργού Εικόνας , δημιουργήθηκε Ενορία στην Ερέτρια στις 31 Μαρτίου του 1999 μ.Χ. …
Με Προεδρικό Διάταγμα , το 2002 μ.Χ. χτίστηκε ο Ιερός Ναός Της Παναγίας της Παραβουνιώτισσας , όπου στεγάζεται η Ιερά Εικόνα , στις 12 Απριλίου του 2010 μ.Χ. , Δευτέρα Του Θωμά , που Γιορτάζει η Παναγία η Παραβουνιώτισσα ,
ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδας κ. Χρυσόστομος έβαλε το θεμέλιο λίθο , για την ανέγερση μεγάλου Ναού , αντάξιου της Τιμής που οφείλουμε στην Παναγία μας …
Στην Ιερά Εικόνα παριστάνεται η Παναγία , να κρατά Τον Χριστό αριστερά Της με τα δυο της χέρια ,
Ο Χριστός Εικονίζεται με το δεξί Του χέρι να Ευλογεί κοιτάζοντας μπροστά …….
Απολυτίκιο …
Τὴν Ἁγίαν Εἰκόνα τῆς Θεομήτορος , εἰς Γαλλιμὴν εὑρεθεῖσα , ἐν τοῖς ἀρχαίοις καιροῖς , Παραβουνιώτισσα τὴν θείαν προσκυνήσωμεν , ὅτι Εὐβοίας ἡ χαρά , Ἐρετρίας τε φρουρός , ἐδείχθη ἡμῖν καὶ δόξα καὶ εἰσακούει ταχέως , δεήσεις πάντων τῶν τιμώντων Αὐτήν …….
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα