- Σχόλια Facebook:
72
- Κοινοποιήσεις Facebook:
9
- Like Facebook: 1405
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
28 Απριλίου …
Όσιος Μέμνων ο Θαυματουργός …
Ὑπνοῖ τι μικρόν , ἁρπαγὴν τὴν ἐσχάτην ,
Τὴν εἰς ἀπαντὴν τοῦ Θεοῦ , Μέμνων μένων ...
Ο Όσιος Μέμνων έζησε πριν τον 9ο Αιώνα …
Από νεαρή ηλικία εγκατέλειψε τον κόσμο , Αφιέρωσε τον Εαυτό Του στον Θεό ,
έγινε Μοναχός και Ασκητής …
Λόγω των πλούσιων Αρετών και της επίπονης Άσκησης Του ,
αναγορεύτηκε από τους Αδελφούς της σκήτης Του , σε Ηγούμενο του Μοναστηριού …
Με τους Ασκητικούς Του Αγώνες υπέταξε την σάρκα στο Πνεύμα ,
η Θεία Χάρη Αντάμειψε την Αρετή του Μέμνων , Τον Αξίωσε να Θαυματουργεί ...
Όταν κατακλίσαν τους αγρούς των χωρικών σμήνη ακριδών , χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα κλαίγοντας έβλεπαν την καταστρεπτική αυτή μάστιγα , Ο Μέμνων λυπήθηκε τους οικογενειάρχες , ένοιωσε την απόγνωση τους ,
Προσευχήθηκε Θερμά στον Θεό , πέτυχε την απαλλαγή του τόπου από τα ολέθρια σμήνη ...
Όσες φορές οι γεωργοί της περιοχής , έπεφταν σε μεγάλη στενοχώρια , Ο Μέμνων τους πήγαινε βοήθεια από τις οικονομίες του Μοναστηριού , του οποίου αναδείχτηκε Ηγούμενος ,
πήγαινε και σε άλλες πόλεις , μάζευε συνδρομές , με τις οποίες συμπλήρωνε την ανακούφιση των πασχόντων ...
Ο Όσιος Μέμνων ο Θαυματουργός , επί πολλά χρόνια Επιτελούσε Θαύματα και διέσωζε από τους κινδύνους όσους Επικαλούνταν την Βοήθεια Του , Ευαρέστησε Τον Θεό μέχρι τέλους ,
Εξεδήμησε προς Κύριον , έχοντας μαζί Του τον πλούτο και τα εφόδια της Αρετής Του …
Σε μερικούς Συναξαριστές η Μνήμη Του Οσίου Μέμνων , Επαναλαμβάνεται και στις 19 Μαΐου ,
η τοπική Παράδοση της Κύπρου και η ύπαρξη του οικισμού Άγιος Μέμνων της Αμμοχώστου , με την ομώνυμη Εκκλησία , συνηγορούν ότι ήταν Κύπριος …
Το όνομα Του περιλαμβάνεται στο Ημερολόγιο Εκκλησίας Κύπρου και πιο συγκεκριμένα στον κατάλογο Κύπριοι Άγιοι ,
Οι οποίοι Εορτάζονται και Των οποίων οι Ακολουθίες δεν συμπεριλαμβάνονται εν τοις εν χρήσει Μηνιαίοις …
Σύμφωνα με μια άλλη τοπική Παράδοση , Ο Όσιος Μέμνων ήταν πρόσφυγας της Παλαιστίνης , που πήγε στην Κύπρο μετά από διωγμό των Σαρακηνών
και Ασκήτευε στη τοποθεσία Βουναρκές , δυτικά της Αμμοχώστου …
Κάθισμα …
Ὡς ἀστέρα σε πάντες φωτοειδῆ , ἀρετῶν καὶ θαυμάτων μααρμαρυγαῖς , τὸν κόσμον φωτίζοντα , εὐφημοῦμεν μακάριε , κοινωνὸς γὰρ θείας , λαμπρότητος γέγονας καὶ πρὸς φέγγος Μέμνων , μετέβης τὸ ἄδυτον , ὅθεν τὴν φωσφόρον καὶ ἁγίαν σου μνήμην , τιμῶμεν ἑκάστοτε , τὸν Σωτῆρα δοξάζοντες καὶ πιστῶς ἐκβοῶμέν σοι , πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, τῶν πταισμάτων ἄφεσιν δωρήσασθαι , τοῖς ἑορτάζουσι πόθῳ τὴν ἁγίαν μνήμην σου …….
Όσιος Αυξίβιος …
Όντως χορώ δίδωσι των σεσωσμένων ,
Aύξησιν Aυξίβιος εκστάς του βίου …
Ο Όσιος Αυξίβιος καταγόταν από την Κύπρο , έζησε τον 4ο Αιώνα μ.Χ. …
Ήταν Επίσκοπος Σόλων , υπογράφει πρώτος μεταξύ δώδεκα Κυπρίων Επισκόπων ,
τα Πρακτικά της Συνόδου της Σαρδικής το 343 μ.Χ. …
Το 325 μ.Χ. είχε λάβει μέρος και στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο που συνήλθε στη Νίκαια ,
Ο Άγιος Αυξίβιος Κοιμήθηκε με Ειρήνη …....
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα