- Σχόλια Facebook:
12
- Κοινοποιήσεις Facebook:
4
- Like Facebook: 36
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
17 Ιανουαρίου ...
Άγιος Θεοδόσιος ο Μεγάλος ο Βασιλεύς …
H βασιλεία εμποδών ουχ ωράθη ,
Σοι ω Θεοδόσιε προς σωτηρίαν …
Ο Μέγας Θεοδόσιος καταγόταν από την Ιβηρία ,
γεννήθηκε το 346 μ.Χ. …
Ήταν γιός του Στρατηγού Θεοδοσίου Κόμητος της Αφρικής , ο οποίος είχε διαπρέψει επί του Αυτοκράτορα Ουαλεντιανού 364 - 378 μ.Χ. , αλλά θανατώθηκε άδικα μετά από συκοφαντίες ,
τότε ο γιος του που είχε διακριθεί , για την Ευσέβεια Του και τα στρατηγικά προτερήματα του , αποτραβήχτηκε στα πατρογονικά Του κτήματα στην Ισπανία και απείχε από κάθε υπηρεσία …
Όταν ο Νέος Αυτοκράτορας της Δύσεως Γρατιανός , κληρονόμησε και το Ανατολικό τμήμα της Αυτοκρατορίας , τον πήρε κοντά του ως συνεργάτη ,
Ο Θεοδόσιος προήχθη σε Στρατηλάτη της ίππου , με αυτό τον Βαθμό , κατόρθωσε να κερδίσει μία εντυπωσιακή νίκη κατά των Σαρματών …
Η ανταμοιβή για τη νίκη ήταν η προαγωγή στο ύπατο αξίωμα , ο Γρατιανός Τον έστεψε Αύγουστο ,
η Στέψη έγινε στις 19 Ιανουαρίου του 379 μ.Χ. , Ο Θεοδόσιος ήταν τότε τριάντα τριών ετών …
Ο Θεοδόσιος κέρδισε τρόπαιο επί της Πίστεως και της Ορθοδοξίας , με Διάταγμα το οποίο εξέδωσε στις 27 Φεβρουαρίου του 380 μ.Χ. ,
καθόριζε επί δογματικού επιπέδου την έννοια της Ορθοδοξίας …
Διακήρυξε ότι μόνο οι παραδεχόμενοι τις Αποφάσεις της Α‘ Οικουμενικής Συνόδου , που συνήλθε στη Νίκαια της Βιθυνίας , δικαιούνται να ονομάζονται Χριστιανοί , στους αιρετικούς δεν επιτρεπόταν να σφετερίζονται το όνομα της Εκκλησίας , με τη δημοσίευση ενός ακόμη νόμου ,
για την εφαρμογή του , χρειάσθηκε να επέμβει ο στρατός και απαίτησε την απόδοση όλων των Εκκλησιών στους Ορθοδόξους …
Τα Φλογερά και εύγλωττα κηρύγματα Του , συνδυαζόμενα με την Αρετή και την Αγιότητα του Βίου Του , έλκυσαν προς την Ορθόδοξη Πίστη αμέτρητα πλήθη ,
η ευεργεσία Του Θεοδοσίου προς την Εκκλησία , είχε Λαμπρότερη συνέχεια …
Το 381 μ.Χ. , με την Ευσεβή φροντίδα Του και ενέργεια , συγκροτήθηκε η Β’ Οικουμενική σύνοδος , που Επικύρωσε την δογματική διατύπωση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου , περί Του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού ,
συμπλήρωσε το Σύμβολο της Πίστεως , προσθέτοντας και τον περί Αγίου Πνεύματος όρο …
Δύο ακόμη Σύνοδοι συνεκλήθησαν στην Κωνσταντινούπολη το 382 και το 383 μ.Χ. , σκοπός τους ήταν η υπογράμμιση της αυτονομίας της Εκκλησίας , της Ανατολής και η θεαματική καταδίκη κάθε μορφής Αρειανισμού ,
οι αποφάσεις των Συνόδων , εφαρμόστηκαν αυστηρά , επανέλαβε έντονα τον Νόμο περί Κυριακής Αργίας …
Απαγόρευσε τα θεάματα του αμφιθεάτρου και του ιπποδρόμου την Κυριακή , Θέσπισε μέτρα κατά της εμπορίας των Λειψάνων Των Αγίων Μαρτύρων , εμπόδισε τις ειδωλολατρικές θυσίες και την λατρεία των ειδώλων , κάθε δημόσια και απόκρυφη τελετή των ειδωλολατρών ,
κατάργησε το 394 μ.Χ. δια Νόμου τους Ολυμπιακούς Αγώνες , που χρησίμευαν στην διατήρηση της πλάνης των ειδώλων …
Η Αυτοκρατορία ήταν πια Χριστιανική , το έργο Του παγίωνε το έργο Του Μεγάλου Κωνσταντίνου , για την Προσφορά Του στην Εκκλησία αλλά και για το τεράστιο σημαντικό πολιτικό έργο Του , κέρδισε τον Τίτλο Μέγας ,
Ο Θεοδόσιος ήταν πρότυπο Ηγεμόνος , πλήρης Ευσέβειας και Δικαιοσύνης , είχε το Χάρισμα της ταπεινώσεως και της συνεχούς Μετάνοιας , τόση ήταν η Μετάνοια Του , ώστε Ο Άγιος Θεός Ευδόκησε να Του Δωρίσει το Χάρισμα της Θαυματουργίας …
Διηγούνται οι Βιογράφοι Του , ότι κατά την διάρκεια ενός Προσκυνήματος Του στα Ιεροσόλυμα , ο Αυτοκράτορας εμφανίστηκε ενδεδυμένος σαν απλός άνθρωπος , πλησιάζοντας τις θύρες του Ναού της Αναστάσεως ,
Προσευχόταν , τότε οι πόρτες άνοιξαν μόνες τους διάπλατα , ο Ναός Άστραφτε στο Φως , Ο Κύριος υποδεχόταν Τον ταπεινό Αυτοκράτορα και Δούλο Του …
Ο Θεοδόσιος είχε αντιγράψει με το χέρι Του όλο το Ευαγγέλιο , το οποίο μελετούσε καθημερινά ,
έλεγε πως χαιρόταν περισσότερο , που ήταν Μέλος της Εκκλησίας , παρά επίγειος Βασιλέας ...
Οι κακουχίες των δέκα έξη χρόνων από την Διακυβέρνηση , είχαν κλονίσει ανεπανόρθωτα την υγεία Του Θεοδοσίου , έτσι πέρασαν δέκα έξη χρόνια Ευσεβούς Βασιλείας ,
Ο Άγιος Θεοδόσιος , κοιμήθηκε με Ειρήνη το 395 μ.Χ. …
Το σκήνωμα Του εκτέθηκε σε Λαϊκό Προσκύνημα , την τεσσαρακοστή ημέρα ο Επίσκοπος Μεδιολάνων Αμβρόσιος , εξεφώνησε τον Επικήδειο που καθιέρωνε Τον Θεοδόσιο ως τον τύπο του παραδειγματικού Ορθόδοξου Ηγεμόνος ,
Ο Άγιος Ενταφιάστηκε στο Ναό Των Αγίων Αποστόλων , δίπλα στο Μνημείο Του Μεγάλου Κωνσταντίνου και των Διαδόχων Του …….
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα