- Σχόλια Facebook:
16
- Κοινοποιήσεις Facebook:
4
- Like Facebook: 321
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Παρασκευή, 9 Μαϊου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
9 Μαΐου …
Άγιος Χριστόφορος ο Μεγαλομάρτυρας …
Τὸν Χριστοφόρον οἶδά σε Χριστοφόρος ,
Χριστῷ τυθέντα τῷ Θεῷ διὰ ξίφους ...
Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Χριστόφορος καταγόταν από ημιβάρβαρη φυλή , ονομαζόταν Ρεμπρόβος , που σημαίνει , αδόκιμος , αποδοκιμασμένος και κολασμένος ,
έζησε τους χρόνους του Αυτοκράτορα Δεκίου 249 - 251 μ.Χ. , όταν στην Αντιόχεια Επίσκοπος ήταν Ο Άγιος Ιερομάρτυς Βαβύλας ...
Ο Χριστόφορος ως προς την εξωτερική εμφάνιση ήταν τόσο πολύ άσχημος , για αυτό και αποκαλείτο κυνο πρόσωπος , η μεταστροφή Του στον Χριστό έγινε με τρόπο Θαυμαστό ,
συνελήφθη αιχμάλωτος σε μάχη που διεξήγαγε το έθνος του με τα Ρωμαϊκά Αυτοκρατορικά στρατεύματα , κατατάγηκε στις Ρωμαϊκές λεγεώνες και πολέμησε κατά των Περσών , επί Γορδίου και Φιλίππου ...
Ήταν κατηχούμενος , για να ευχαριστήσει Τον Χριστό , εγκαταστάθηκε σε επικίνδυνη δίοδο ποταμού , μετέφερε δωρεάν επί των ώμων Του εκείνους που επιθυμούσαν να διέλθουν τον ποταμό ,
παρουσιάσθηκε ένα μικρό παιδί , Τον παρακάλεσε να το περάσει στην απέναντι όχθη , πρόθυμα το πήρε επί των ώμων του , στηριζόμενος επί της ράβδου Του εισήλθε στον ποταμό , όσο προχωρούσε τόσο το βάρος του παιδιού αυξανόταν , ώστε με μεγάλο κόπο κατόρθωσε να φθάσει στην απέναντι όχθη ...
Μόλις έφθασε στον προορισμό , κατάκοπος είπε στο παιδί ότι και όλο τον κόσμο να σήκωνε δεν θα ήταν τόσο βαρύς , εκείνο Του απάντησε , μην απορείς διότι δεν μετέφερες μόνο τον κόσμο όλο , αλλά Τον Πλάσσοντα ,
είμαι Εκείνος που στην υπηρεσία Του έθεσες τις δυνάμεις σου , σε απόδειξη αυτού φύτεψε το ραβδί σου και αύριο θα έχει βλαστήσει και εξαφανίσθηκε , τότε φύτεψε την ράβδο του και την επομένη μέρα την βρήκε πράγματι να έχει βλαστήσει ...
Βαπτίσθηκε Χριστιανός από Τον Άγιο Ιερομάρτυρα Βαβύλα , Τον μετονόμασε σε Χριστόφορο , η Άκτιστη Θεία Χάρη που Έλαβε την ώρα του Βαπτίσματος και του Χρίσματος , Μεταμόρφωσε όλη Του την ύπαρξη ,
η δύσμορφη όψη Του φαινόταν Φωτεινότερη και ομορφότερη , στην Ορθόδοξη Αγιογραφία Εικονίζεται να μεταφέρει στον ώμο του Τον Χριστό , εξ' αφορμής του γεγονότος Αυτού Θεωρείται Προστάτης των οδηγών …
Κατά τον διωγμό εναντίον των Χριστιανών , Ο Χριστόφορος λίγο μετά την Βάπτιση Του είδε Χριστιανούς να κακοποιούνται από τους ειδωλολάτρες , από αγανάκτηση επενέβη και έκανε δριμύτατες παρατηρήσεις προς αυτούς ,
διέφυγε την σύλληψη χάρη στο γιγαντιαίο Του παράστημα και την ηράκλεια δύναμη του , καταγγέλθηκε στον Αυτοκράτορα και διατάχθηκε η σύλληψη Του …
Απεστάλησαν διακόσιοι στρατιώτες , ερεύνησαν σε διάφορα μέρη , Τον βρήκαν την στιγμή που ετοιμαζόταν να γευματίσει ένα κομμάτι ξερό ψωμί , κατάκοποι οι στρατιώτες ,
πεινασμένοι ζήτησαν από Τον Χριστόφορο να τους δώσει να φάνε και ως αντάλλαγμα υποσχέθηκαν ότι δεν θα Τον κακομεταχειρίζονταν …
Ένας από αυτούς βλέποντας ότι πλην του ξερού άρτου δεν υπήρχε καμία άλλη τροφή , ειρωνευόμενος Του είπε ,
ότι ευχαρίστως θα γινόταν Χριστιανός , εάν είχε την δύναμη να τους χορτάσει όλους με το κομμάτι εκείνο του άρτου …
Ο Χριστόφορος γονάτισε άρχισε να παρακαλεί Τον Χριστό να πολλαπλασιάσει το κομμάτι εκείνο του άρτου , όπως πολλαπλασίασε τους πέντε άρτους στην έρημο ,
για να χορτάσουν οι πεινασμένοι στρατιώτες , να Φωτισθούν στην αναγνώριση και στην Ομολογία Αυτού …
Η Παράκληση Του εισακούσθηκε , το τεμάχιο του άρτου πολλαπλασιάστηκε , βλέποντας οι στρατιώτες το Θαύμα , έπεσαν στα πόδια του
και Τον παρακαλούσαν να τους γνωρίσει καλύτερα Τον Θεό του ...
Ο Χριστόφορος εξέθεσε με απλότητα την Χριστιανική Διδασκαλία , όλοι εξέφρασαν την επιθυμία να γίνουν Χριστιανοί ,
τους οδήγησε προς Τον Επίσκοπο Αντιοχείας Βαβύλα , τους κατήχησε και τους Βάπτισε …
Όταν ο Αυτοκράτορας Δέκιος πληροφορήθηκε το γεγονός , τους στρατιώτες συνέλαβε και Αποκεφάλισε ,
Τον Χριστόφορο προσπάθησε με υποσχέσεις και κολακείες να τον μεταπείσει , οι προσπάθειες του προσέκρουσαν στην επίμονη Άρνηση Αυτού …
Έστειλε προς Αυτόν δύο διεφθαρμένες γυναίκες , την Ακυλίνα και την Καλλινίκη , ελπίζοντας ότι με τα θέλγητρα τους θα τον σαγήνευαν και θα Τον παρέσυραν ,
οι δύο γυναίκες άκουσαν την προτροπή Του Χριστόφορου , για να επανέλθουν στον δρόμο της Αγνότητας και της Αρετής , έγιναν Χριστιανές …
Παρουσιάσθηκαν ενώπιον του Αυτοκράτορα Δεκίου , Ομολόγησαν Τον Χριστό και βρήκαν Μαρτυρικό Θάνατο ,
Ο Άγιος Χριστόφορος υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια και υπέστη τον δια Αποκεφαλισμού Θάνατο το 251 μ.Χ. …
Η Σύναξη Του Ετελείτο στο Μαρτύριο Αυτού κοντά στον Ναό Του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στο Κυπαρίσσιον
και στον Ναό Του Αγίου Μάρτυρος Πολύευκτου , πλησίον Της Αγίας Ευφημίας των Ολυβρίου …
Η Κάρα Του Αγίου Χριστόφορου Βρίσκεται στην Μονή Καρακάλου Αγίου Όρους ,
Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου Του Αγίου Βρίσκονται στις Μονές Προυσού Ευρυτανίας , Γεννήσεως Θεοτόκου Αιγίνης , Αγίων Αναργύρων Καστοριάς και Κύκκου Κύπρου …….
Απολυτίκιο …
Στολαῖς ταῖς ἐξ αἵματος , ὡραϊζόμενος , Κυρίῳ παρίστασαι , τῷ Βασιλεῖ οὐρανῶν , Χριστοφόρε ἀοίδιμε , ὅθεν σὺν Ἀσωμάτων καὶ Μαρτύρων χορείαις , ᾄδεις τῆ τρισαγίῳ καὶ φρικτῇ μελωδίᾳ , διὸ ταῖς ἱκεσίαις ταῖς σαῖς , σῶζε τοὺς δούλους σου …….
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα