- Σχόλια Facebook:
4
- Κοινοποιήσεις Facebook:
1
- Like Facebook: 27
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Πέμπτη, 8 Μαϊου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
8 Μαΐου …
Όσιος Αρσένιος ο Μέγας …
Λαθεῖν βιώσας Ἀρσένιος ἠγάπα ,
Ὃς οὐδὲ πάντως ἐκβιώσας λανθάνει ...
Ο Όσιος Αρσένιος ο Μέγας γεννήθηκε στη Ρώμη , στην Εκκλησία της οποίας ήταν Διάκονος
από γονείς πλούσιους και Ευσεβείς …
Διακρινόταν για την Σοφία , το άμεμπτο ήθος και τις πολλές Αρετές , διήλθε την ζωή Του με την Προσευχή , την Λατρευτική ζωή , την μελέτη και την τήρηση των Θείων Εντολών ,
έμαθε και την άγνωστον γνώσιν , την γνώση που δεν μπορεί να γίνει κατανοητή με το ανθρώπινο μυαλό , αλλά αποκαλύπτεται από Τον Θεό στην καθαρή καρδιά ...
Εντρύφησε με τον τρόπο ζωής Του στα Μυστήρια της Βασιλείας Του Θεού ,
Ο Αρσένιος αναδείχθηκε Σοφός Διδάσκαλος και Άριστος Παιδαγωγός …
Με την υπόδειξη του Βασιλέως Γρατιανού και του Πάπα Ιννοκεντίου ,
προσλήφθηκε από τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο ως Διδάσκαλος των υιών του Αρκαδίου και Ονώριου ...
Στην Κωνσταντινούπολη έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές , Του δόθηκε ο τίτλος του Πατρικίου και Τιμάται ως Βασιλοπάτωρ ,
όλοι Τον θαύμαζαν για την πολυμάθεια και την σεμνότητα του ήθους του …
Αποφεύγοντας τους θορύβους της πόλεως και τον πολυτελή βίο στα ανάκτορα ,
Ο Αρσένιος παρακαλούσε Τον Θεό να τον Βοηθήσει να απαλλαγεί από τα υψηλά του καθήκοντα και να Τον οδηγήσει σε οδό σωτηρίας ...
Οι Παρακλήσεις Του εισακούσθηκαν , άκουσε υπερκόσμια Φωνή , η οποία τον πρότρεπε να εγκαταλείψει τον κόσμο ,
απέβαλε τα λαμπρά Του ενδύματα , μεταμφιέσθηκε και έφυγε στην Αίγυπτο , εισήλθε σε Σκήτη και Εκάρη Μοναχός …
Έλαβε πληροφορία από Τον Θεό να Ασκηθεί περισσότερο στην σιωπή , στην ησυχία , στην μόρφωση και στα Ιερά γράμματα ,
το Ασκητικό ήθος , η ταπεινοφροσύνη και οι κατά Θεόν Αρετές , Τον ανέδειξαν σε Πνευματικό προεστώτα μεταξύ των συν Ασκητών του στην έρημο …
Η φήμη της Αγιότητας Του διαδόθηκε σε όλη την περιοχή , πολλοί προσέρχονταν για να ακούσουν την Διδασκαλία Του ,
να ωφεληθούν Πνευματικά και να λάβουν την Ευλογία Του …
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος επισκέφθηκε πολλές φορές Τον Αρσένιο ,
για να Τον συμβουλευθεί επί Θεολογικών και Εκκλησιαστικών ζητημάτων …
Σε μια επίσκεψη μαζί με άλλους Τον παρακάλεσε να τους πει κάποιο λόγο , για να ωφεληθούν Πνευματικά , εάν σας πω κάποιο λόγο θα τον εφαρμόσετε , όταν εκείνοι απάντησαν καταφατικά ,
τους αποκρίθηκε , όπου ακούτε ότι βρίσκεται Ο Αρσένιος , μην πλησιάζετε σε Αυτόν …
Το περιστατικό αυτό δείχνει την μεγάλη Του ταπείνωση , βίωνε στην καθημερινή ζωή τον λόγο , για να αποφύγει την κοινωνικότητα
και τις συχνές βαρβαρικές εισβολές , για να Επιδοθεί απερίσπαστος στην Προσευχή και τον καθαρό Ασκητικό Βίο …
Εγκατέλειψε την Σκήτη , με την συνοδεία των Μαθητών του Αλεξάνδρου και Ζωίλου πήγε στην Πέτρα , κοντά στη Μέμφιδα και μετά στην Κανώπη ,
εκεί όπου το 445 μ.Χ. Ο Όσιος Αρσένιος Κοιμήθηκε εν Ειρήνη …
Όταν πλησίαζε η ώρα της Εξόδου Του από την πρόσκαιρη αυτή ζωή , Τον ρώτησαν οι Μαθητές του , σε ποιόν τόπο και πώς θα ήθελε να Τον Ενταφιάσουν ,
Ο Όσιος Αρσένιος τους αποκρίθηκε , Ὦ τέκνα μου , νὰ δέσετε σχοινίον εἰς τοὺς πόδας μου καὶ νὰ μὲ σύρετε εἰς τὸ βουνόν , η απάντηση είναι ενδεικτική της ταπεινώσεως του …
Απότμημα του Ιερού Λειψάνου Του Οσίου Αρσενίου ,
Βρίσκεται στην Μονή Κύκκου Κύπρου …
Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης περιγράφει και την εξωτερική εμφάνιση Του Οσίου , λέγει ότι Ο Όσιος Αρσένιος ήταν ,
ξηρὸς τὸ σῶμα καὶ μακρὺς εἰς τὸ μέγεθος , εἶχε τὰ γένεια μακριὰ ἕως τὴν κοιλίαν , τὸ εἶδος τοῦ προσώπου του ἦτο ἀγγελικὸν καὶ σεβάσμιον , ὡς τὸ Τού Πατριάρχου Ιακώβ …
Ο Όσιος Αρσένιος θεωρούσε τον εαυτό Του πολύ αμαρτωλό , αισθανόταν ότι δεν έχει κάνει κανένα καλό στη ζωή Του ,
παρακαλούσε Τον Θεό να μην τον εγκαταλείψει , αλλά να Τον Αξιώσει να βάλει αρχή Μετάνοιας …
Δηλαδή , μας προτρέπει Ο Όσιος , όπως ερμηνεύει Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης , ότι όλη την σπουδή μας πρέπει να έχουμε στο να γίνεται η εσωτερική εργασία της Ιεράς Προσευχής και Νίψεως καθαρά και μόνο για Τον Θεό ,
διότι αν αυτή ενεργείται καθαρά θα νικήσουμε τα εξωτερικά πάθη του σώματος …
Την παραπάνω συμβουλή Του Οσίου Αρσενίου την αναφέρει πολλές φορές στους λόγους του ο μεγάλος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας μας ,
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς , Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης …….
Απολυτίκιο …
Τῶν τερπνῶν ἀπανέστης ἐμφρόνως Ὅσιε, χρηματισθεῖς οὐρανόθεν ὡς Ἀβραὰμ ὁ κλεινός καὶ Ἀγγέλων μιμητής , ὤφθης τῷ βίῳ σου , λόγω ἐμπρέπων πρακτικῶ , καὶ σοφία ἀληθεῖ , Ἀρσένιε θεοφόρε καὶ νῦν ἀπαύστως δυσώπει , ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν …….
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα