- Σχόλια Facebook:
16
- Κοινοποιήσεις Facebook:
4
- Like Facebook: 69
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
28 Μαρτίου …
Οσία Γαβριηλία Παπαγιάννη , η Κωνσταντινουπολίτις , η εν Λέρω Τελειωθείσα …
Ἀγάπης , σεμνή , πάντας στεγούσης στέγη
Θεοσκέπαστος , Γαβριηλία , ὤφθης ...
Η Μοναχή Γαβριηλία Παπαγιάννη - Αυρηλία , γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1897 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη ,
ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας Παπαγιάννη , που ήταν ιδιαίτερα εύπορη …
Λέγεται ότι η μεγάλη της αδελφή , η Βασιλική , ήταν εκείνη που Της πρωτομίλησε για Τον Θεό , μαζί με τα παραμύθια που της διάβαζε ,
Της έλεγε ιστορίες από το Ευαγγέλιο και την Παλαιά Διαθήκη …
Το 1923 μ.Χ., κατά την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας , η οικογένεια της απελάθηκε και βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ,
η νεαρή τότε , Αυριηλία εισήχθη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης …
Ήταν η δεύτερη γυναίκα που εισήχθη σε ελληνικό Πανεπιστήμιο , όπου και έλαβε πτυχίο στη Φιλοσοφία , σύμφωνα με τον Βίο Της , αγαπούσε τα φυτά , μέχρι το Τέλος της ζωής της μιλούσε μαζί τους ,
για αυτό και νωρίτερα είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Γεωπονικής του Estavayer-le-Lac στην Ελβετία ...
Στην Αθήνα μετέβη το 1932 μ.Χ. , όπου έπιασε δουλειά σε μία ψυχιατρική κλινική , μετά από ένα χρόνο βρέθηκε στην Αγγλία ,
εκεί για να τα βγάλει πέρα , έκανε διάφορες δουλειές ,
χωρίς ωστόσο να σταματήσει να φροντίζει και πάλι φτωχούς , παράλληλα σπούδασε Ποδολογία και Φυσικοθεραπεία …
Μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου , η Γερόντισσα επέστρεψε στην Ελλάδα , στην Αθήνα άνοιξε ιατρείο φυσικοθεραπείας , όπου και πάλι βοηθούσε απόρους ,
καταλυτικό ρόλο στη μετέπειτα Πνευματική Της ζωή έπαιξε ο θάνατο της μητέρας της , το 1954 μ.Χ. …
Αφού έλαβε όρκο πτωχείας , παραχώρησε όλα τα υπάρχοντα Της και αποφάσισε να φύγει στην Ινδία , εκεί για πέντε ολόκληρα χρόνια , στάθηκε στο πλευρό των λεπρών και έκανε τα αδύνατα δυνατά για την ανακούφιση τους ,
στο διάστημα αυτό γνώρισε τη Μητέρα Τερέζα , τον Sivananda , τον ακτιβιστή κοινωνικό λειτουργό Baba Amte …
Μετά από τέσσερα χρόνια δωρεάν φυσιοθεραπείας σε απόρους , η Αυρηλία μετέβη στα όρη των Ιμαλαΐων , περνώντας έντεκα μήνες ως Ερημίτρια ,
το 1960 μ.Χ. έφτασε στην Κοινότητα της Αναστάσεως του Κυρίου της Βηθανίας όπου και δέχτηκε την Μοναχική κουρά ...
Μετά την τριετή δοκιμασία Της ως Μοναχή , η Αυρηλία έλαβε το όνομα Γαβριηλία ,
εν συνεχεία στάλθηκε στην Κοινότητα Ταϊζέ στη Γαλλία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα , όπου η αποστολή Της εκεί ήταν σύντομη …
Στη συνέχεια , στάλθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες , όπου περιόδευσε σε εθνικές Ελληνικές κοινότητες σε δεκαεπτά Πολιτείες
και συνόδευσε πολλούς ψυχικά ασθενείς σε ψυχιατρικά Νοσοκομεία στην Ευρώπη …
Μετά από σχεδόν μια δεκαετία περιοδειών , ομιλιών και προσφοράς στους ασθενείς , στάλθηκε στην Ανατολική Αφρική για τρία χρόνια για να κάνει Ιεραποστολικό Έργο ,
μετά από σύντομη ανάθεση εργασίας στη Γερμανία , η Αδελφή Γαβριηλία στάλθηκε πίσω στην Ινδία , όπου παρέμεινε για τρία χρόνια …
Το 1979 μ.Χ. Της παραχωρήθηκε η χρήση ενός διαμερίσματος στην Αθήνα και έγινε Γερόντισσα , όπου και συνήθιζε να δίνει συμβουλές σε κόσμο που Την επισκεπτόταν ,
κοντά στο Τέλος της ζωής Της , αποσύρθηκε σε ένα ερημητήριο στην Αίγινα , αλλά όταν εμφάνισε λέμφωμα Hodgkin επέστρεψε στην Αθήνα …
Μετά την θεραπεία Της εγκατέλειψε την Αθήνα δύο χρόνια πριν από το Θάνατό Της και μετακόμισε στο Νησί της Λέρου ,
η Οσία Γαβριηλία Πέθανε στις 28 Μαρτίου του 1992 μ.Χ. …….
Απολυτίκιο …
Ἐνεργοῦ νῦν ἀγάπης σεμνὴν ἀσκήτριαν , Γαβριηλίαν , τῶν ὄντων ἐν συμφοραῖς ἀρωγὸν καὶ βροτῶν ἐμπεριστάτων τὴν ἀντίληψιν , ἱεραπόστολον Χριστοῦ νηπτικὴν ὡς προσφορᾶς ὑμνήσωμεν ἐκμαγεῖον , ἱλεουμένην τὸν Κτίστην ἡμῖν αὐτὴν τοῖς μακαρίζουσι …….
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα