- Σχόλια Facebook:
6
- Like Facebook: 36
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Κυριακή, 13 Απριλίου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
13 Απριλίου …
Άγιος Αρσένιος Αρχιεπίσκοπος Ελασσώνος …
Ο Άγιος Αρσένιος γεννήθηκε στην Ευρυτανία το 1548 μ.Χ. ,
από γονείς Ευσεβείς και Φιλόθεους , τον Θεόδωρο και την Χριστοδούλη ...
Το συγγραφικό Του Έργο , η γλωσσομάθεια του και η θητεία του ως Διδασκάλου , δείχνουν ότι ήταν πολύ Μορφωμένος ,
το 1574 μ.Χ. Ο Αρσένιος Εξελέγη Επίσκοπος Δημονίκου και Ελασσώνος , διαδέχθηκε τον Δαμασκηνό τον Β' 1570 - 1574 μ.Χ. ...
Το 1580 μ.Χ. Λειτουργούσε στην Ολυμπιώτισσα κρυφό σχολείο , Ο Αρσένιος ενδιαφέρθηκε για την στοιχειώδη μόρφωση των νέων της Επισκοπής Του ,
σε συνεννόηση - συνεργασία με τον Ηγούμενο και τους Μοναχούς της Ολυμπιώτισσας οργάνωσε το σχολείο αυτό …
Παρακίνησε και ενθάρρυνε τα Ελληνόπουλα της Ελασσώνος που είχαν ζήλο για τα γράμματα , να ανεβαίνουν στο Μοναστήρι ,
εκεί να μαθαίνουν ανάγνωση και γραφή επάνω στα Ιερά Κείμενα …
Το 1588 μ.Χ. συνόδευσε μαζί με τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας Ιερόθεο , τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμία Β' στη Μόσχα ,
όπου στις 26 Ιανουαρίου του 1589 μ.Χ. αναγόρευσαν και εγκατέστησαν τον Μητροπολίτη Ιώβ ως Πατριάρχη Βλαδιμηρίας , Μόσχας και πάσης Ρωσίας και πασών των βορείων Χωρών …
Την Τελετή και τις Εκδηλώσεις της Ενθρονίσεως του Μητροπολίτη Ιώβ τις περιέγραψε Ο Αρσένιος με στίχους στη δημοτική γλώσσα ,
με τίτλο κόποι και διατριβή Του ταπεινού Αρχιεπισκόπου Αρσενίου ...
Σχετικά με την ζωή και την Δράση Του στην Ρωσία , γνωρίζουμε ότι Δίδαξε στο Κοινοτικό Ελληνικό σχολείο του Λβωφ της Ρουθηνίας ,
Ο Αρσένιος Διετέλεσε Διοικητής της Επαρχίας Σουζδαλίας , από όπου αλληλογραφούσε συχνά με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Άγιο Μελέτιο τον Πηγά …
Στο διάστημα της πολύχρονης διαμονής Του στη Ρωσία , δεν λησμόνησε την γενέτειρα του και τα Μοναστήρια , όπου είχε περάσει τα νεανικά του χρόνια ,
Αφιέρωσε πολλά βιβλία , Εικόνες , Ιερά Σκεύη στην Μονή Τατάρνης και στα Μετέωρα …
Ο Αρσένιος δεν ξαναγύρισε στην Επισκοπή Ελασσώνος , έμεινε οριστικά στην Ρωσία , το 1597 μ.Χ. , ονομάσθηκε Αρχιεπίσκοπος Αρχαγγέλων , του καθεδρικού Ναού της Μόσχας στο Κρεμλίνο ,
τον τίτλο αυτό κράτησε επί μακρόν , παράλληλα με τον τίτλο Του Αρχιεπισκόπου Ελασσώνος …
Το 1612 μ.Χ. και αφού είχε φτάσει σε έσχατη ένδεια , παρουσιάσθηκε στον ύπνο Του Ο Όσιος Σέργιος του Ραντονέζ , που Του ανήγγειλε ότι ελέησε Ο Θεός και άκουσε τις Προσευχές και Δεήσεις των Ευσεβών Χριστιανών
και θα τους λυτρώσει , από της δουλείας και τυραννίδος των αντιπάλων Λατίνων , πράγματι , σε λίγες μέρες οι Πολωνοί συνθηκολόγησαν και παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις …
Τον Μάϊο του 1613 μ.Χ. τοποθετήθηκε στην Αρχιεπισκοπή Τβέρης και Κασίν , το 1615 έγινε Αρχιεπίσκοπος Σουσδαλίου , Σουζνταλ και Ταρουσίας
από όπου αλληλογραφούσε συχνά με Τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Άγιο Μελέτιο τον Πηγά ...
Έλαβε μέρος σε αρκετές συνόδους για την λύση Θρησκευτικών και άλλων ζητημάτων των επαρχιών της ανατολικής Ευρώπης ,
κατά την περίοδο της κρίσης και των ταραχών ,
επανειλημμένα διαδραμάτισε ρόλο μεσολαβητικό για την ειρήνευση …
Το 1621 μ.Χ. έφυγε από τη Μόσχα και εγκαταστάθηκε οριστικά στην Επισκοπική Του έδρα στο Σούσδαλ , όπου και έζησε έως την ημέρα που ταξίδευσε ,
Ο Άγιος Αρσένιος Κοιμήθηκε με Ειρήνη την 13η Απριλίου του 1625 μ.Χ. , σε ηλικία εβδομήντα έξη ετών …
Ενταφιάστηκε μέσα στον καθεδρικό Ναό Σουσδαλίου , το 1660 μ.Χ. χτίστηκε ένας ξύλινος Ναός πάνω από τον Τάφο Του και ζωγραφίστηκε η Εικόνα Του ,
οι ημέρες της Μνήμης Του Αγίου είναι η 29 Απριλίου και της Ευρέσεως των Λειψάνων Του στις 28 Απριλίου …
Η Ρωσική Εκκλησία το 1982 μ.Χ. κατέταξε Τον Αρχιεπίσκοπο Αρσένιο στη χορεία Των Αγίων , Πατριαρχεύοντος του Μακαριστού Πατριάρχου Μόσχας κυρού Ποιμένος ,
Το σκήνωμα Του Αγίου Αρσενίου έως τις αρχές του 2006 μ.Χ. ήταν Ενταφιασμένο μέσα στον καθεδρικό Ναό του Σουσδαλίου ...
Τον Μάρτιο του 2006 μ.Χ. έγινε η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων Του Αγίου Αρσενίου ,
στις 17 Ιουνίου 2006 μ.Χ. έγινε στην Ελασσώνα η επίσημη υποδοχή των Ιερών Λειψάνων Του , στην Ελασσόνα η Μνήμη Του Αγίου Εορταζεται στις 8 Μαΐου …….
Απολυτίκιο …
Ελασσώνος ποιμένα Θετταλίας το κλέισμα και της Μοσχοβίας απάσης περιβόητον άκουσμα , Αρσένιον υμνήσωμεν πιστοί , βοώντες μετά πόθου ευλαβώς , φύλαττε και σκέπε πάτερ αεί τους πίστει σοι κραυγάζοντας , δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστό , δόξα τω σε θαυμαστώσαντι , δόξα τω δωρουμένω δια σου χάριν και έλεος …….
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα