- Σχόλια Facebook:
13
- Κοινοποιήσεις Facebook:
5
- Like Facebook: 44
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Παρασκευή, 4 Απριλίου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
4 Απριλίου …
Όσιος Θεωνάς Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης …
Λιπών Θεωνάς την κάτω προεδρίαν ,
Παρίσταται νυν τω Προέδρω των όλων ...
Ο Άγιος Θεωνάς Α' γεννήθηκε τον 15ο Αιώνα μ.Χ. ,
ήταν μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης …
Ήταν Μαθητής Του Αγίου Ιακώβου του Νεομάρτυρα ,
τίνα μὲν εἶχε πατρίδα ἐπὶ τὴ γῆ , ἢ τίνας γονεῖς , ἢ μὲ ποὶον τρόπον ἐγένετο ἀρχιερεὺς τῆς Θεσσαλονίκης , ἀπὸ ἱστορίαν ἔγγραφον ἢ παραδοσὶν τινά , δὲν ἐμάθομεν …
Μαρτυρεί Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης , συγγραφέας του Βίου Του Αγίου , μια Παράδοση θέλει Τον Θεωνά , πολλοί νεότεροι ερευνητές τον αποκαλούν Λέσβιο ,
είτε γιατί καταγόταν από την Λέσβο , είτε γιατί παρέμεινε εκεί ως Πνευματικός στο Πλωμάρι ...
Πριν την μετάβαση Του στο Άγιον Όρος Ασκήτεψε στη Μονή Παντοκράτορος , ως Πρεσβύτερος , εγκατέλειψε για να συγκαταριθμηθεί στην συνοδεία Του Αγίου Ιακώβου του Νεομάρτυρα ,
ο οποίος Μόναζε σε μία τοποθεσία πάνω από τη Μονή Ιβήρων , στο Μονύδριο Του Τιμίου Προδρόμου το 1518 μ.Χ. …
Με την συνοδεία έξη Μαθητών Του , μεταξύ αυτών και Του Θεωνά , εγκατέλειψε την Σκήτη του Προδρόμου , κατέφυγε στα ενδότερα του Άθωνος ,
μετά από μία Οπτασία Ο Γέροντας αποφάσισε να εξέλθουν από το Άγιον Όρος ...
Το 1518 μ.Χ. , Ο Άγιος Ιάκωβος και η συνοδεία Του εγκατέλειψαν το Άγιον Όρος , διήλθαν από την περιοχή της Θεσσαλονίκης και ακολούθησαν την οδό προς την Θεσσαλία ,
πέρασαν από το κάστρο της Πέτρας Πλαταμώνος και τα Μετέωρα , εγκαταστάθηκαν στην Μονή Του Τιμίου Προδρόμου , στη Δερβεκίστα …
Στην Ανάληψη της Αιτωλίας διέμειναν , Ο Θεωνάς ήταν Πιστός , ο καλύτερος Μαθητής Του Ιακώβου , για τον λόγο αυτό εστάλη προς τον Επίσκοπο Άρτας , Ακάκιο ,
προκειμένου να εξασφαλίσει γράμμα για την απρόσκοπτη Πνευματική εργασία στους Χριστιανούς της περιοχής ...
Ο Άγιος Ιάκωβος κατέστη λαοφιλής και σημειοφόρος , ο Επίσκοπος Άρτας Ακάκιος τον φθόνησε , αποδέχθηκε τις συκοφαντίες κάποιων ψευδό μοναχών ,
Τον διέβαλε στους Τούρκους ως επαναστάτη , ο Μπέης των Τρικάλων απέστειλε Στρατιώτες …
Συνέλαβαν Τον Ιάκωβο και δύο Μαθητές του , Τον Διάκονο Ιάκωβο και Τον Μοναχό Διονύσιο , Τους μετέφεραν στα Τρίκαλα , όπου παρέμειναν στη φυλακή για σαράντα ημέρες ,
τους επισκέφθηκαν Ο Θεωνάς και Ο Μαρκιανός , Τον ρώτησαν για την τύχη της Μονής και των Αδελφών μετά τον Θάνατο Του ...
Ο Ιάκωβος Προφήτευσε ότι αυτοί θα εγκαταλείψουν τη Μονή , θα συγκεντρωθούν σε κάποιο Μοναστήρι κοντά στην Θεσσαλονίκη ,
απέστειλε και επιστολή στους Μαθητές Του , με την οποία όριζε Τον Θεωνά ως διάδοχο και Ηγούμενο της Μονής Προδρόμου ...
Την 1η Νοεμβρίου του 1519 μ.Χ. Ο Άγιος Ιάκωβος και Οι δύο Μαθητές Του , Ιάκωβος και Διονύσιος , βασανίσθηκαν φρικτά στο Διδυμότειχο και στην Ανδριανούπολη , στην συνέχεια απαγχονίστηκαν ,
Τα Ιερά σκηνώματα Των τριών Νεομαρτύρων αγοράσθηκαν από τους Χριστιανούς και Ενταφιάσθηκαν στο χωριό Αρβανιτοχώρι ...
Σύμφωνα με την Προφητεία Του Αγίου Ιακώβου , μετά τον Θάνατό του , Ο Θεωνάς και η συνοδεία της Δερβεκίστας εγκατέλειψαν την Μονή ,
μετέβησαν στο Άγιον Όρος , στην Μονή της Σιμωνόπετρας ...
Από κάποιο Ιερέα πληροφορήθηκαν για τους Τάφους Των Αγίων , φρόντισαν για την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων Τους το 1522 μ.Χ. ,
οἱ μαθηταὶ τοῦ Ἁγίου καὶ διὰ τὴν ἔνδειαν τῶν ἀναγκαίων καὶ μᾶλλον διὰ τὴν προφητείαν τοῦ Ἁγίου ἀνεχώρησαν ἀπὸ τὴν Σιμωνόπετραν , μαζί με Τα Άγια Λείψανα των τριών Νεομαρτύρων , πήγαν στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης ...
Εγκαταστάθηκαν στο Μοναστήρι Της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας ,
τὸ ὁποῖον ἦτο τότε , μονύδριον μικρότατον , παλαιότατον καὶ σεσαθρωμένον , ἀνοικοδόμησαν ἐκ βάθρων καὶ ἱκανὰ κελλία ἔκτισαν διὰ τοὺς ἀδελφούς , χάριτι Θεοῦ συνήχθησαν ἕως ἑκατὸν πεντήκοντα ἀδελφοί , οἵτινες διῆγον κοινοβιακὴν ζωήν ...
Ως Ηγούμενος της Μονής Της Αγίας Αναστασίας , Μαρτυρείται Ο Άγιος Θεωνάς το 1535 μ.Χ. ,
η παρουσία Του στον Θρόνο της Θεσσαλονίκης δεν ήταν πολύχρονη , Μαρτυρείται ως Μητροπολίτης το 1541 μ.Χ. , το 1542 μ.Χ. Κοιμήθηκε …
Το Ιερό Λείψανο Του Αγίου αμέσως μετά την κοίμηση Του μεταφέρθηκε και Ενταφιάστηκε στην Μονή Της Αγίας Αναστασίας ,
το 1821 μ.Χ. μεταφέρθηκε στη Σκόπελο , από εκεί στην Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους …
Στην συνέχεια στην Μονή Της Αγίας Αναστασίας , όπου φυλάσσεται με Ευλάβεια μέχρι σήμερα ,
η Μνήμη Του Εορτάζεται την Δ' Κυριακή των Νηστειών …
Το Λείψανο Του Αγίου Βρίσκεται Αδιάφθορο στην Μονή Αγίας Αναστασίας Βασιλικών Θεσσαλονίκης ,
Απότμημα του Ιερού Λειψάνου Του Αγίου Βρίσκεται στη Μονή Κύκκου Κύπρου …….
Απολυτίκιο …
Ορθοδοξίας οδηγέ , ευσεβείας διδάσκαλε και σεμνότητος , των μοναστών η καλλονή , αρχιερέων θεόπνευστον εγκαλλώπισμα , Θεωνά πατήρ ημών όσιε , Θεσσαλονίκης το καύχημα , λύρα του πνεύματος , ικέτευε δια παντός σωθήναι τας ψυχάς ημών …….
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα