- Σχόλια Facebook:
5
- Like Facebook: 20
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
31 Μαρτίου …
Όσιος Ιωνάς Μητροπολίτης πασών των Ρωσιών …
Ο Όσιος Ιωνάς είναι γνωστός στην Ρωσική Εκκλησία , είναι για τους Ρώσους ότι είναι για μας ,
Ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός 1375 - 1461 μ.Χ. ...
Ο Άγιος Ιωνάς γεννήθηκε στο χωριό Σολιγκαλίτς της επαρχίας Κοστρόμα της Ρωσίας , ο πατέρας του Θεόδωρος Οπουάσεβ ,
φρόντισε για την Χριστιανική ανατροφή και την διαπαιδαγώγηση του υιού του …
Τον έστειλε στην Μονή του Γκαλίτς , εκεί ήταν υπό την Πνευματική καθοδήγηση ,
Των στάρετς Βαρθολομαίου , Ιωάννου και Ιγνατίου του Εικονογράφου …
Το 1433 μ.Χ. εξελέγη Επίσκοπος Μούρωμα και Ριαζάν , άρχισε να εργάζεται για την Πνευματική οικοδόμηση του Ποιμνίου Του , μετά τον θάνατο του Μητροπολίτου Ρωσίας Γερασίμου 1433 – 1435 μ.Χ. ,
Ο Ιωνάς προβλήθηκε υπό του Ηγεμόνος της Ρωσίας Βασιλείου Βασίλιεβιτς ως διάδοχος του ...
Εξελέγη Μητροπολίτης Ρωσίας υπό τοπικής Συνόδου , δεν μετέβη όμως στην Κωνσταντινούπολη ,
για να λάβει την Πατριαρχική Ευλογία κατά το κανονικό έθος …
Μετά το πέρας της διαμάχης των Ηγεμόνων Βασιλείου και Γεωργίου Δημητρίεβιτς , κατά τις αρχές του 1436 μ.Χ. , μετέβη στην Κωνσταντινούπολη ,
αλλά η προγενέστερη καθυστέρηση υπήρξε η αφορμή για την αποστολή του Πελοποννήσιου Ισιδώρου , ως Μητροπολίτου Ρωσίας ...
Ο Ισίδωρος μετέβη στη Ρωσία μετά Του Ιωνά , ο Ρώσος Ηγεμόνας είχε κάθε λόγο να είναι δυσαρεστημένος με τις ενέργειες Του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως ,
μετά από λίγο εκτίμησε τον Μητροπολίτη Ισίδωρο για την ευφυΐα και την πολυμάθεια του ...
Οι λόγοι της ενέργειας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως , πρέπει να ήταν σχετικοί είτε προς την γενικότερη προσπάθεια για την διατήρηση της πειθαρχίας των υπαγομένων σε αυτό Μητροπόλεων ,
είτε γιατί αποσκοπούσαν στην τοποθέτηση Έλληνα Ιεράρχη σε τέτοια θέση , όπως ήταν η Μητρόπολη Ρωσίας …
Λίγο μετά την άφιξη του στην Μόσχα , ο Μητροπολίτης Ισίδωρος έπεισε τον Ρώσο Ηγεμόνα για την συμμετοχή της Ρωσικής Εκκλησίας στην Σύνοδο της Φερράρας ,
πείσθηκε με το επιχείρημα του Ισιδώρου ότι και η ένωση των Εκκλησιών θα επιτυγχανόταν και η Αυτοκρατορία θα διασωζόταν , διατηρούμενης της Ορθοδοξίας …
Ο Ισίδωρος αναχώρησε από την Μόσχα στις 8 Σεπτεμβρίου 1437 μ.Χ. , έφθασε στη Φερράρα στις 18 Αυγούστου 1438 μ.Χ. , η Σύνοδος , αν και οι Βυζαντινοί είχαν φθάσει από τον μήνα Μάρτιο, δεν είχε αρχίσει ακόμη τις εργασίες της ,
η συμμετοχή του στις συζητήσεις δεν ήταν μεγάλη , αν και ο ρόλος του στην εξέλιξη της υποθέσεως δεν υπήρξε σημαντικός , γενικώς ακολουθούσε τις απόψεις του Βησσαρίωνος Νικαίας ..
Μετά από πολλές ζυμώσεις και υπό απειλή πάντοτε του τουρκικού κινδύνου, ο όρος της ενώσεως έγινε δεκτός στις 5 Ιουλίου 1439 μ.Χ. ,
ο Ισίδωρος ήταν από τους πρώτους , οι οποίοι δέχθηκαν την ένωση …
Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ανέμενε ο Ισίδωρος , η κατάληξη ήταν η καταδίκη του Ισιδώρου από Σύνοδο και ο εγκλεισμός του στη Μονή Τσουντώφ ,
στις 15 Σεπτεμβρίου διέφυγε και έφθασε στο Νόβγκοροντ , από εκεί κατέφυγε στον Ηγεμόνα της Λιθουανίας Καζιμίρ , μετά από λίγο πήγε στη Ρώμη …
Ο Ιωνάς απεστάλη πάλι στην Κωνσταντινούπολη , αλλά όταν ο Ηγεμόνας έμαθε ότι και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως είχε δεχθεί την ένωση ,
διέταξε την αποστολή να επιστρέψει …
Ο Ιωνάς ήταν Μητροπολίτης υπό Συνόδου το έτος 1448 μ.Χ. , απέστειλε στον Πατριάρχη επιστολή , για να λάβει την Ευλογία του ,
αναδείχθηκε πρότυπο Ποιμένα , ήταν Πνευματικός πατέρας , Θαυματουργός και Προορατικός ...
Όταν οι Αγαρηνοί περικύκλωσαν την Μόσχα , τους απώθησε με την Προσευχή Του ,
στα τελευταία χρόνια του Βίου Του ευχόταν να βασανισθεί από κάποια ασθένεια , για να λιώσει σαν το χρυσό στο χωνευτήρι …
Ο Θεός άκουσε την Προσευχή Του και επέτρεψε την δοκιμασία , τα πόδια Του γέμισαν πληγές , Δοξολογώντας το όνομα Του Αγίου Τριαδικού Θεού ,
Ο Άγιος Ιωνάς Κοιμήθηκε το 1461 μ.Χ. …
Την Ακολουθία Του συνέταξε ο Ιεροδιάκονος Θεόφιλος Πασχαλίδης και την εξέδωσε στην Πετρούπολη το 1897 μ.Χ. ,
η Μνήμη Του Αγίου Ιωνά επαναλαμβάνεται και στις 15 Ιουνίου …
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα