- Σχόλια Facebook:
10
- Κοινοποιήσεις Facebook:
3
- Like Facebook: 59
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Κυριακή, 30 Μαρτίου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
30 Μαρτίου …
Άγιος Ιωάννης Συγγραφέας της Κλίμακος …
Ἐπὶ κλίμαξι κλίμακας πυκνῶς , Πάτερ ,
Τὰς σὰς ἀρετὰς θείς , ἔφθασας πόλου μέχρι ,
Χαῖρεν Ἰωάννης τριακοστῇ ἐξαναλύων ...
Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακας γεννήθηκε το 523 μ.Χ. στη Συρία ,
ήταν γιος πλούσιας και Ευσεβούς οικογένειας …
Σε νεαρή ηλικία παρακολούθησε ανώτερο κύκλο μορφώσεως , ώστε να διακρίνεται ανάμεσα στους συνομήλικους Του ,
ενδιαφερόταν περισσότερο για την Προσευχή , τις Θεολογικές μελέτες , την συγγραφική εργασία και την Άσκηση …
Πήγε στο Όρος Σινά κοντά στον φημισμένο Αναχωρητή Μαρτύριο , ο οποίος καθοδήγησε Πνευματικά Τον Ιωάννη , μετά από τέσσερα χρόνια Άσκησης ,
Εκάρη Μοναχός ενώ η φήμη των Αρετών και της Σοφίας Του είχε ευρύτερα διαδοθεί ...
Πολλοί Μοναχοί , λαϊκοί και αξιωματούχοι επισκέπτονταν την Μονή για να ζητήσουν την συμβουλή Του , είχε το Χάρισμα της Θαυματουργίας ,
λόγω της διαβίωσης Του στην Ιερά Μονή Σινά ονομάζεται και Σιναΐτης …
Μετά τον θάνατο του Ηγούμενου της Μονής και κατόπιν απαιτήσεως των Αδελφών Του ,
δέχθηκε να γίνει Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σινά για μερικά χρόνια ...
Η νοσταλγία της ερημικής ζωής , Τον έκανε να αποσυρθεί πάλι στην έρημο και να αφοσιωθεί στις μελέτες Του ,
Ο Άγιος Ιωάννης Κοιμήθηκε εν Ειρήνη το 606 μ.Χ. …
Άφησε δύο σπουδαιότατα Συγγράμματα , την Κλίμακα και τον Λόγο προς τον Ποιμένα ,
η Κλίμακα περιλαμβάνει τριάντα λόγους περί Αρετής , όπου ο καθένας λόγος περιλαμβάνει και μια Αρετή …
Ξεκινώντας από τις πιο πρακτικές και ανεβαίνοντας σαν σκαλοπάτια κατέληξε στις θεωρητικά υψηλές , στην Πνευματική ζωή έχουμε βαθμίδες χαμηλές και υψηλές ,
καταστάσεις κατώτερες και ανώτερες , για αυτό το σύγγραμμα ονομάζεται Κλίμακα των Αρετών ...
Στο έργο Του αυτό ο Συγγραφέας παρουσιάζει συστηματικά τις ιδέες Του για την Κοινοβιακή κυρίως , αλλά και για την Ερημική ζωή ,
ταξινομώντας αυτές κατά τρόπο , που δείχνει την πορεία προς την ηθική τελείωση …
Είναι γραμμένο σε κομψή Ελληνική γλώσσα , καλοδουλεμένη με χάρη και μελωδικότητα , έχει διαύγεια , γλαφυρότητα , παραστατικότητα ,
παρουσιάζει πλούτο εκφράσεως , καλαισθησία και ευγένεια , στην διακόσμηση του λόγου με εικόνες και παρομοιώσεις Ο Ιερός Συγγραφέας είναι απαράμιλλος …
Αναδύονται ωραίες επιτυχημένες προσωποποιήσεις , από την αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής το Σύγγραμμα Του διαβάζεται σε όλα τα Ορθόδοξα Μοναστήρια ,
είναι παγκόσμιο Κειμήλιο αναλύσεως όλων των Παθών και των Αρετών …
Η Εκκλησία Τιμά ιδιαίτερα σε αυτή την Πνευματική περίοδο Τον Συγγραφέα Άγιο Ιωάννη της Κλίμακας και το προτείνει για ανάγνωσμα ,
η Μνήμη Του Εορτάζεται στις 30 Μαρτίου την Δ’ Κυριακή Των Νηστειών Της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ...
Μερικοί Λόγοι Του Άγιου Ιωάννη από την Κλίμακα ,
Η Ταπεινοφροσύνη είναι Ουράνιος ανεμοστρόβιλος που μπορεί να ανεβάσει την ψυχή από την άβυσσο της αμαρτίας στα Ύψη του Ουρανού ,
Μητέρα της Πηγής είναι η άβυσσος των υδάτων , πηγή της Διακρίσεως η ταπείνωση …
Μέρος της Κάρας Του Αγίου Βρίσκεται στην Μονή Μεγάλου Μετεώρου ,
Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου Του Αγίου Βρίσκονται στις Μονές Παναγίας Δαμάστας Φθιώτιδος
και Παναγίας Τουρλιανής Μυκόνου …….
Απολυτίκιο …
Θεῖον κλίμακα , ὑποστηρίξας , τὴν τῶν λόγων σου , μέθοδον πάσι , Μοναστῶν ὑφηγητὴς ἀναδέδειξαι , ἐκ πρακτικῆς Ἰωάννη καθάρσεως , πρὸς θεωρίας ἀνάγων τὴν ἔλαμψιν , Πάτερ Ὅσιε , Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε , δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος …….
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα