- Σχόλια Facebook:
9
- Κοινοποιήσεις Facebook:
2
- Like Facebook: 48
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Κυριακή, 16 Μαρτίου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
16 Μαρτίου ...
Β΄ Κυριακή Των Νηστειών - Γρηγορίου του Παλαμά …
Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης ,
ο Θαυματουργός …
Φωτός λαμπρόν κήρυκα νυν όντως μέγαν ,
Πηγή φάους άδυτον άγει προς φέγγος …
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ήταν Θεολόγος , Ρήτορας και Φιλόσοφος ,
γεννήθηκε το 1296 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη , από τον Κωνσταντίνο τον Συγκλητικό και την Ευσεβέστατη Καλλονή ...
Τον 14ο Αιώνα μ.Χ. ήταν στην Αυτοκρατορική αυλή της Κωνσταντινούπολης , αποσύρθηκε στο Άγιον Όρος χάρη ησυχότερης ζωής ,
Αφιερώθηκε στην ηθική Του τελειοποίηση και στις μελέτες …
Το 1335 μ.Χ. με τους δύο αποδεικτικούς Λόγους Του , περί εκπορεύσεως Του Αγίου Πνεύματος , ήλθε σε σύγκρουση με τον Βαρλαάμ τον Καλαβρό ,
ο οποίος Δίδασκε πως ο άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίσει Τον Θεό και ότι δεν μπορεί να ενωθεί μαζί Του ...
Εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη , άρχισε τον Αγώνα υπέρ των Ιερώς Ησυχαζόντων , δηλαδή , αυτών που Ασκούσαν τον Ησυχασμό , συγγράφοντας και τους ομώνυμους λόγους Του ,
Ο Γρηγόριος οπλισμένος με πολυμάθεια , ισχυρή κριτική για θέματα Αγίων Γραφών , διέκρινε μεταξύ Θείας ουσίας αμεθέκτου και Θείας Εενεργείας μεθεκτής …
Το στήριξε σύμφωνα με το Πνεύμα Των Πατέρων , η Εκκλησία επικύρωσε την Ερμηνεία Του με τέσσερεις Συνόδους ,
στην τελευταία που έγινε στην Κωνσταντινούπολη το 1351 μ.Χ. ήταν και ο Ίδιος ...
Έγραψε πολλά Θεολογικά Έργα , ο Πατριάρχης Ισίδωρος Τον εξέλεξε Επίσκοπο Θεσσαλονίκης , αργότερα αποχώρησε για την Λήμνο ,
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς Πέθανε το 1360 μ.Χ. …
Τιμήθηκε Άγιος , ο Πατριάρχης Φιλόθεος έγραψε το 1376 μ.Χ. Εγκωμιαστικό λόγο στον Γρηγόριο Παλαμά και Ακολουθία ,
Όρισε την Εκκλησιαστική Μνήμη Του την Β’ Κυριακή Της Μεγάλης Τεσσαρακοστής …
Το Τίμιο σώμα Του , μετά από την Εκταφή υπήρξε Άφθαρτο ,
Ευωδίαζε και Θαυματουργούσε ...
Στους Λατίνους , τους υποτελείς του Πάπα , ήταν χονδρό αγκάθι η ενθύμηση Του Αγίου και μάλιστα ολόσωμου , Τον συκοφαντούσαν λέγοντας πως για τα αμαρτήματα Του έμεινε άλιωτος , δεν δέχθηκε από απέχθεια η γη να Τον διαλύσει στα εξ ων συνετέθη ,
τον 19ο Αιώνα μ.Χ. ο Ναός Του Αγίου καταστράφηκε από φωτιά , Το Τίμιο Σκήνωμα Του κάηκε αφήνοντας μόνο τα Οστά Ανέπαφα …
Γινάτι το κράτησαν οι καθολικοί , που όταν τυπώνονταν οι Εκκλησιαστικές μας Ακολουθίες στην Βενετία , κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας ,
ο Δόγης έδινε την άδεια του για την έκδοση , εφόσον δεν υπήρχε αναφορά στον Άγιο …
Για χρόνια που κυκλοφορούσαν τα έντυπα από την Βενετία , η Γιορτή Του είχε σχεδόν ξεχαστεί , στα τέλη του 20ου Αιώνα επανήλθε η Μνήμη των Ενδόξων Αγώνων Του ,
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς Έλαβε την πρέπουσα Θέση στον Χώρο των Ορθόδοξων Ναών …….
Απολυτίκιο …
Ὀρθοδοξίας ὁ φωστήρ , Ἐκκλησίας τὸ στήριγμα καὶ διδάσκαλε , τῶν Μοναστῶν ἡ καλλονή , τῶν θεολόγων ὑπέρμαχος ἀπροσμάχητος , Γρηγόριε θαυματουργέ , Θεσσαλονίκης τὸ καύχημα , κῆρυξ τῆς χάριτος , ἱκέτευε διὰ παντός , σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν …….
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα