- Σχόλια Facebook:
11
- Κοινοποιήσεις Facebook:
2
- Like Facebook: 61
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
14 Μαρτίου …
Όσιος Βενέδικτος ο εκ Νουρσίας …
Ἄγξας λογισμοῖς , ὡς χαλινοῖς , πᾶν πάθος ,
Ζωῆς χαλινοὺς Βενέδικτος ἐκπτύει ,
Οὔλυμπον Βενέδικτος ἔβη δεκάτῃ γε τετάρτῃ ...
Ο Όσιος Βενέδικτος γεννήθηκε το 480 μ.Χ. , στη Νουρσία της Ιταλίας , της Ουμβρίας ,
έζησε τον 6ο Αιώνα μ.Χ. …
Οι γονείς του ήταν ευγενείς και πλούσιοι , αφοσιωμένα τέκνα της Εκκλησίας , στο παιδί Τους με αγάπη και ταπεινό φρόνημα , εφάρμοσαν την Διαπαιδαγώγηση πού ο λόγος Του Θεού λέει ,
Εκτρέφεται αυτά εν Παιδεία και Νουθεσία Κυρίου , δηλαδή , να ανατρέφεται τα παιδιά σας με Παιδαγωγία και Νουθεσία , σύμφωνα με το Θέλημα Του Κυρίου ...
Οι γονείς ανέθρεψαν τον γιο τους Βενέδικτο με θερμότατη ευσέβεια , φρόντισαν να Του Ανάψουν τον ζήλο να εργασθεί υπέρ της Εκκλησίας ,
όταν ενηλικιώθηκε ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των γονέων Του , πήγε σε φαράγγι στα Απέννινα όρη …
Όταν έχασε τους γονείς του , η τροφός του ανέλαβε την κηδεμονία Εκείνου και της Αδελφής Του Αγίας Σχολαστικής ,
σε ηλικία είκοσι ετών εγκατέλειψε την οικογένειά Του , Αφιερώθηκε στον Θεό και επιδόθηκε στην Προσευχή και την μελέτη ...
Η Αγία ζωή που έκανε έγινε αιτία να αποκτήσει μεγάλη φήμη στους ορεινούς πληθυσμούς ,
σε διάστημα είκοσι χρόνων πήγαν κοντά Του εκατόν εξήντα τέσσερεις Μοναχοί , το 540 μ.Χ. Ίδρυσε Μοναστήρι στο Όρος Cassino …
Με την Χάρη Του Θεού , Ο Βενέδικτος απέκτησε το Χάρισμα της Διορατικότητας , Δίδασκε πάντοτε στους Μαθητές Του με την ζύμη της Θείας Δικαιοσύνης , κατέβαλε κάθε προσπάθεια για την Πνευματική τους προκοπή ,
τους έλεγε να ελπίζουν στον Θεό , εάν βλέπουν καλό να μην το αποδίδουν στον εαυτό τους αλλά στον Κύριο …
Να φοβούνται την ημέρα της κρίσεως και να επιθυμούν με όλη τους την καρδιά την Αιώνια ζωή , διαλαλούσε ότι ο επί γης βίος του ανθρώπου είναι κλίμακα που ανυψώνεται στον ουρανό ,
εάν η καρδιά είναι ταπεινή , ανεβαίνουμε την Πρώτη βαθμίδα της ταπεινοφροσύνης , εάν ενθυμούμαστε Αδιαλείπτως Τον Θεό …
Η Δεύτερη βαθμίδα της ταπεινοφροσύνης είναι να μην ικανοποιούμε τις επιθυμίες μας , αλλά να πράττουμε τα Έργα Του Κυρίου ,
η Τρίτη είναι η πλήρης υπακοή στα Λόγια Του Θεού …
Η Τέταρτη είναι η υπομονή και η προ καρτερία , η Πέμπτη εκφράζεται διά της ταπεινής εξ αγορεύσεως των λογισμών ,
η Έκτη είναι η αυτομεμψία , τέλος , η Εβδόμη είναι η βαθιά αίσθηση της αναξιότητας μας …
Ήταν Ιδρυτής του Μοναχικού Τάγματος των Βενεδικτινών , που υπάρχει μέχρι και σήμερα στην Δυτική Εκκλησία ,
κατά τον Βιογράφο Του , έξι ημέρες πριν τον Θάνατο Του παρήγγειλε να Του ετοιμάσουν τον Τάφο …
Την τελευταία ημέρα να Τον μεταφέρουν στον Ναό , όπου , αφού Μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων και Προσευχήθηκε ,
Ο Όσιος Βενέδικτος Παρέδωσε το Πνεύμα Του Ειρηνικά το 543 μ.Χ. , σε ηλικία εξήντα δυο χρονών …
Το Ιερό Λείψανο Αυτού , Ενταφιάσθηκε στον Ναίσκο του Προδρόμου , εκεί όπου άλλοτε υψωνόταν το ιερό του Απόλλωνος ,
κοντά στον Όσιο Βενέδικτο Ενταφιάσθηκε και η Αδελφή Του Αγία Σχολαστική …
Ο Βίος Του Οσίου Βενεδίκτου γράφτηκε στην Λατινική γλώσσα από Τον Άγιο Γρηγόριο τον Διάλογο
και μεταφράστηκε στην Ελληνική από τον Πάπα Ρώμης Ζαχαρία 741 – 752 μ.Χ. , ο οποίος ήταν Έλληνας από την Καλαβρία …
Απολυτίκιο …
Τὴν φερώνυμον κλῆσιν ἀληθεύουσαν ἔδειξας , τοῖς ἀσκητικοῖς σου ἀγῶσι , θεοφόρε Βενέδικτε , υἱός γὰρ εὐλογίας τεθηλώς , ἀρχέτυπον ἐγένου καὶ κανών , τοῖς ἐκ πόθου μιμουμένοις τὴν σὴν ζωήν καὶ ὁμοφώνως κράζουσι , δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν , δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι , δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ , πᾶσιν ἰάματα …….
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα