- Σχόλια Facebook:
5
- Κοινοποιήσεις Facebook:
1
- Like Facebook: 31
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
12 Μαρτίου …
Όσιος Γρηγόριος ο Α’ Διάλογος Πάπας Ρώμης …
Ὁ Γρηγόριος ἐκ μέσου μὲν τοῦ βίου ,
Ἐν τῷ μέσῳ δὲ τοῦ χοροῦ τῶν Ἀγγέλων ...
O Όσιος Γρηγόριος γεννήθηκε και έζησε στη Ρώμη ,
κατά τους χρόνους του Αυτοκράτορα ,Ιουστινιανού Α’ του Μεγάλου ...
Ο πατέρας του ονομαζόταν Γορδιανός και η μητέρα του Σύλβια , οι δύο αδελφές του πατέρα του , η Ταρσίλα και η Αιμιλιανή διακρίνονταν για την Ευσέβεια τους ,
επέδρασσαν ευεργετικά στην διαμόρφωση της προσωπικότητας Του Γρηγορίου , ως γόνος πλούσιας οικογένειας έλαβε μόρφωση , ιδιαίτερα στη Νομική …
Έζησε σε μια εποχή όπου η καλλιέργεια της Ελληνικής γλώσσας και των Ελληνικών γραμμάτων στη Ρώμη είχε σβήσει , ήταν κάτοχος της Λατινικής γλώσσας ,
γεγονός που δεν Του επέτρεπε να μελετήσει την πλούσια Θεολογική γραμματεία των Ελλήνων Πατέρων ...
Ονομάσθηκε Διάλογος επειδή τα περισσότερα Έργα Του τα έγραψε με Διαλογικό τρόπο , δηλαδή με ερωτήσεις και αποκρίσεις ,
το 570 μ.Χ. Διορίσθηκε από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό Β’ στο Αξίωμα του Πραίτορα της Ρώμης …
Μετά τον θάνατο του πατέρα Του O Γρηγόριος διέθεσε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας που κληρονόμησε σε φιλανθρωπικά έργα και στην Ίδρυση Μονών ,
Ίδρυσε έξη Μοναστήρια στη Σικελία , μετέτρεψε την οικία Του στη Ρώμη σε Μοναστήρι Αφιερωμένο στον Απόστολο Ανδρέα , όπου έγινε Μοναχός και αναδείχθηκε Ηγούμενος της …
Ζούσε Ασκητική ζωή , Αφιερώθηκε στην Προσευχή , στην Μελέτη της Αγίας Γραφής και Των Αγίων Πατέρων ,
Χειροτονήθηκε Διάκονος , εστάλη στην Αυτοκρατορική Αυλή της Κωνσταντινουπόλεως ως Αποκρισάριος , Αντιπρόσωπος του Πάπα Ρώμης …
O Γρηγόριος μαζί με τους Μοναχούς που Τον συνόδευσαν από την Ρώμη , γνώρισε τα πολιτικά και Εκκλησιαστικά προβλήματα της Αυτοκρατορίας ,
σύναψε γνωριμίες με σημαίνοντα πρόσωπα , το 586 μ.Χ. επιστρέφει στη Ρώμη ...
Το 590 μ.Χ. ο Πάπας Πελάγιος Β’ ασθένησε από επιδημική ασθένεια και πέθανε , ο Κλήρος και ο Λαός της Ρώμης ζητούσαν Τον Γρηγόριο για Επίσκοπο τους , η απροθυμία του να ανέλθει στον Επισκοπικό Θρόνο ήταν έκδηλη ,
η στάση Του προερχόταν από την συναίσθηση του βάρους της ευθύνης και από την ταπεινή πεποίθηση ότι οι δυνάμεις Του δεν ήταν επαρκείς για ένα τόσο σπουδαίο Έργο ...
Με την Ανάληψη του Επισκοπικού Αξιώματος αναλώθηκε στην υπηρεσία του Ποιμνίου Του και της Εκκλησίας , φρόντισε με Θαυμαστή επιμέλεια το φιλανθρωπικό Του Έργο στη Ρώμη , μερίμνησε με επιτυχία για τον Εκχριστιανισμό των Αγγλοσαξόνων ,
αποστέλλοντας στη Βρετανία από την Μονή Του Αποστόλου Ανδρέα , ομάδα σαράντα Μοναχών ως Ιεραποστόλων με Επικεφαλής τον Αυγουστίνο της Καντουαρίας ...
Ο Γρηγόριος προσκαλούσε τους πιο πτωχούς της πόλεως και έτρωγε μαζί τους , έδωσε εντολή να έλθουν στην Επισκοπή δώδεκα πτωχοί για να τους προσφέρει φαγητό , την ώρα που έτρωγαν έβλεπε δέκα τρείς προσκεκλημένους ,
Ένας από αυτούς ήταν διαφορετικός στην όψη , είχε πρόσωπο Φωτεινό , πότε έμοιαζε με Γέροντα στην ηλικία , πότε με νέο …
Όταν οι επισκέπτες έφυγαν , Τον ρώτησε ποιος είναι , Εκείνος Του απάντησε ,
Είμαι Άγγελος Κυρίου , σε έχω επισκεφθεί και άλλη φορά όταν ήσουν Μοναχός και μου έδωσες ελεημοσύνη , Ο Θεός θέλησε να δοκιμάσει την προαίρεση σου , με το παράδειγμα σου να Διδάξει και άλλους , έλαβα Εντολή να είμαι πάντα μαζί σου για να σε Προστατεύω , ότι θελήσεις από Τον Θεό να μου το πεις και θα το μεταφέρω ...
O Γρηγόριος δεν φέρει καμία ευθύνη για την μετά από Αιώνες εξέλιξη του παπικού θρόνου σε κοσμική εξουσία , ούτε για την συνεργασία μεταγενέστερων παπών με τους Φράγκους ,
έκανε αυτό που θεωρούσε καθήκον και υποχρέωση Του , για την προάσπιση του Ποιμνίου και της Πατρίδας Του …
Σε ορισμένα θέματα διαφωνούσε με τον βυζαντινό Αυτοκράτορα , το ίδιο συνέβαινε και με τους Πατριάρχες της Ανατολής ,
μέσα από τα γραπτά κείμενα του , θεωρούσε τον εαυτό Του Πιστό υπήκοο του βυζαντινού Κράτους ...
Ουδέποτε αμφισβήτησε την εξουσία του Αυτοκράτορα , συμβούλευε τους Πιστούς να αναπέμπουν Προσευχές για αυτόν , ήταν άνθρωπος ταπεινού φρονήματος ,
αρνιόταν κατηγορηματικά για τον εαυτό Του τον τίτλο του Οικουμενικού Πάπα , τον οποίο Του πρότεινε O Πατριάρχης Αλεξανδρείας Ευλόγιος , με ειλικρίνεια προτιμούσε τον τίτλο Δούλος Του Θεού …
Ο Όσιος Γρηγόριος Κοιμήθηκε από αρθριτική νόσο το 604 μ.Χ. ,
Απότμημα του Ιερού Λειψάνου Του Αγίου , Βρίσκεται στην Μονή Μπούρα Μεγαλουπόλεως …….
Απολυτίκιο …
Στόμα γρήγορον καταπλουτήσας , νομεὺς ἄριστος τοῦ θείου λόγου , ἀνεδείχθης Ἱεράρχα Γρηγόριε , τῶν ἀρετῶν γὰρ ἐκφάντωρ γενόμενος , δικαιοσύνης ἐκφαίνεις τὴν ἔλλαμψιν Πάτερ Ὅσιε , Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε , δωρήσασθαι ἠμιν τὸ μέγα ἔλεος …….
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα