- Σχόλια Facebook:
14
- Κοινοποιήσεις Facebook:
7
- Like Facebook: 80
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
15 Φεβρουαρίου …
Όσιος Άνθιμος ο Βαγιανός ο εν Χίω …
Ο Όσιος Άνθιμος κατά κόσμο Αργύριος Κ. Βαγιανός , γεννήθηκε το 1869 μ.Χ. στην περιοχή Του Αγίου Λουκά Λιβαδίων ,
οι Ευσεβείς και Ενάρετοι γονείς του Κωνσταντίνος και Αργυρώ , φρόντισαν να δώσουν Χριστιανική Αγωγή στο Τέκνο τους …
Ήταν Δωρεοδέκτης του Αγίου Πνεύματος με Πνεύμα σοφίας ,
Προορισμένος από Τον Θεό να αναδειχθεί σκεύος Εκλογής και να γίνει μέγας Παιδαγωγός εις Χριστό ...
Η ανατροφή Του τελούσε υπό την βαθιά επίδραση του Χριστιανικού οικογενειακού του περιβάλλοντος , γράμματα δεν έμαθε πολλά , περιορίσθηκε στις γνώσεις του Δημοτικού σχολείου , χωρίς τις θεωρητικές γνώσεις της εγκόσμιου καταξιώσεως , αλλά με ευφυΐα και διεισδυτικότητα Πνεύματος ,
με έντονη την Επιθυμία για Βίο Πνευματικό , προχωρά αταλάντευτος στην Ενάρετη ζωή με την πολύτιμη Δωρεά της Ακλόνητης Πίστεως ...
Ο Θείος Έρως Τον οδηγεί στην απάρνηση του κόσμου και της βοής του και στην Μοναχική Πολιτεία από όπου Έλαμψαν οι Αρετές Του ,
αφορμή για να ακολουθήσει την Μοναχική οδό υπήρξε η επίσκεψη Του στην Σκήτη Των Αγίων Πατέρων της Χίου , με σκοπό την επισκευή Εικόνας Της Παναγίας …
Με αυτή την Εικόνα έκτοτε συνέδεσε άρρηκτα ολόκληρη την ζωή Του , η Παναγία έγινε για Εκείνον Πηγή Ανεξάντλητης Δύναμης στους μετέπειτα σκληρούς Αγώνες Του , αλλά και Πηγή Δροσιάς και Ανακουφίσεως ,
οδηγός Του στον Ασκητικό Βίο υπήρξε ο Σεβάσμιος Γέροντας της Σκήτης Παχώμιος , από τον οποίο εκάρη μικρόσχημος Μοναχός , όπου μετονομάσθηκε Άνθιμος …
Υποτάσσεται στον Γέροντα Παχώμιο , με τις αδιάλειπτες Προσευχές και Νηστείες , με τους σκληρούς αγώνες Του αναδεικνύεται με την Ευδοκία Του Θεού μεγάλος στην Άσκηση και την Αρετή ,
με την σωματική και Πνευματική Του Άσκηση εξαντλήθηκε και ασθένησε , τότε με την Ευλογία Του Παχωμίου επιστρέφει στο σπίτι του όπου εγκαθίσταται για ανάρρωση …
Ο Άνθιμος δεν εγκατέλειψε την Άσκηση , όταν αποκαταστάθηκε η υγεία Του αποσύρθηκε σε απομονωμένο Κελί μέσα στα πατρικά του κτήματα στα Λιβάδια της Χίου ,
συνεχίζοντας τους Πνευματικούς Του Αγώνες Μόναζε ασκώντας ταυτοχρόνως την τέχνη του υποδηματοποιού , για να βοηθά τους φτωχούς γονείς του και να ελεεί του πάσχοντες ...
Στο κελί Του με την Αδιάλειπτη Προσευχή και την μελέτη του Βίου μεγάλων Ασκητών Λάμβανε Δύναμη , σε Πνευματικό επίπεδο αλλά και προκαλούσε την δαιμονιώδη λύσσα του πονηρού ,
Αγωνιζόταν σκληρά και αποτελεσματικά , διεξήγαγε πολυμέτωπους Νικηφόρους Αγώνες κατά του πονηρού με την Πύρινη Προσευχή Του …
Καθημερινά ανερχόταν την Ευλογημένη κλίμακα των Αρετών και της Αγιότητας ,
σε ηλικία σαράντα ετών το 1909 μ.Χ. κείρεται μεγαλόσχημος Μοναχός από τον διάδοχο του Παχωμίου Ιερομόναχο Ανδρόνικο ...
Ο Ενάρετος Ασκητής Άνθιμος ήταν σκεύος Εκλογής , έτοιμος για το Αξίωμα της Ιεροσύνης , καλείται στο Αδραμύττιο της Μικράς Ασίας από τον ανάδοχο του Στέφανο Διοματάρη το 1910 μ.Χ. για τον σκοπό αυτό , η Χειροτονία Του δεν ήταν κάτι το συνηθισμένο ,
στην περίπτωση Του είχαμε Θεία συγκατάθεση που Αποκάλυψαν οι Θεοσημίες Ευδοκίας στο τέλος της Χειροτονίας , σεισμός , αστραπές , βροντές , κατακλυσμιαία βροχή συμβαίνουν την Ιερή εκείνη ώρα …
Τα κανδήλια του Ναού κινούνται , ενώ ένα από αυτά καταπίπτει , μετά την Χειροτονία επικρατεί Γαλήνη , Ηρεμία , Χαρά Θεού ,
τα φυσικά αυτά φαινόμενα Αποκαλύπτουν και Μαρτυρούν την Ευαρέσκεια Του Θεού και την Θεία συγκατάνευση ...
Όσο καιρό παρέμενε στο Αδραμύττιο , Ακτινοβολούσε εκθαμβωτικά με την Αρετή και την Αγιότητα Του , εγκατέλειψε το 1911 μ.Χ. και μετέβη στο Άγιον Όρος όπου οι Αγιορείτες Μοναχοί Του επιδαψίλευσαν πολλές Τιμές ,
επέστρεψε στη Χίο , Τοποθετήθηκε ως Εφημέριος στο Λεπροκομείο , εκεί άνοιξε το νέο στάδιο των Αρετών και της Αγαθοεργού δράσεως Του …
Η Εικόνα Της Παναγίας Υπαπαντής επικεντρώνει όλη Του την Ευεργετική δράση , η Θεοτόκος δια της Μεσιτείας και της Προσευχής Του Ανθίμου Επιτελεί Αναρίθμητα Θαύματα Θεραπείας ασθενών επωνύμων και ανώνυμων Πιστών ,
το Ίδρυμα με τους δυστυχείς λεπρούς καθίσταται Πνευματικό Κέντρο σωματικής και Πνευματικής Υγείας , η όλη Διακονία Του στο Λεπροκομείο καταδεικνύει την βαθύτατη Πίστη Του και την πολύτιμη προσφορά Του …
Ο Άνθιμος ως Εφημέριος του Ναού παρευρισκόταν συν έτρωγε και συνομιλούσε με τους λεπρούς , τους Κοινωνούσε των Αχράντων Μυστηρίων , μετά την Θεία Λειτουργία κατέλυε ,
οραματίζεται την Ίδρυση Μονής , για να στεγάσει πρόσφυγες Καλόγριες προερχόμενες από την Μικρά Ασία , προχωρεί στην πραγμάτωση των οραματισμών Του ...
Υψώνει τον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Της Παναγίας Βοηθείας Χίου , εγκαταστάθηκε στην Μονή με πλήρη Αφοσίωση στην Παναγία ,
με την Ασκητική Του Βιωτή , το πλήθος των Αρετών και την Αγιότητα Του , με την Μεσιτεία και Βοήθεια Της Θεοτόκου , Ποίμαινε με πλεονάζουσα στοργή και Αγάπη το Ποίμνιο Του …
Ενίσχυε και παρηγορούσε με τον γλυκύ και απλό Του Λόγο , Θεράπευε ασθενείς και πάσχοντες που κατέφευγαν κοντά Του ,
μέσα σε αυτή την δια Βίου Διακονία Ο Βαγιανός , ώριμος πλέον , πλήρης ημερών , σε ηλικία ενενήντα ετών με Οσιότητα που θύμιζε Τους μεγάλους Ασκητές της ερήμου …
Τέλεσε την Τελευταία Θεία Λειτουργία την 27η Ιανουαρίου του 1960 μ.Χ. , λίγες ημέρες μετά
Ο Όσιος Άνθιμος Κοιμήθηκε με Ειρήνη …….
Απολυτίκιο …
Νέον στήριγμα Ὀρθοδοξίας , νεοκόσμητον ἄνθος ἁγνείας , Νικομηδείας Ἀνθίμου συνώνυμος τῶν ἀρετῶν τε ἐκείνου ὁμότροπος , νέων Ὁσίων σφραγίς καί ἀγλάισμα , Πάτερ Ἄνθιμε , τῆς Χίου πάσης τό καύχημα , Χριστόν τόν Θεόν ἱκέτευε , δωρήσασθε ἡμῖν τό μέγα ἔλεος …….
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα