- Σχόλια Facebook:
15
- Κοινοποιήσεις Facebook:
11
- Like Facebook: 102
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
8 Φεβρουαρίου …
Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης …
Ὢν Θεόδωρος ἀξίαν Στρατηλάτης ,
Ὑπῆρξε τμηθεὶς τοῦ Θεοῦ Στρατηλάτης ,
Ὄμβριμον ὀγδοάτῃ Θεοδώρου αὐχένα κόψαν ...
O Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης καταγόταν από τα Ευχάϊτα της Γαλατίας ,
έζησε στα τέλη του 3ου μέχρι τις αρχές του 4ου μ.Χ. Αιώνα , κατοικούσε στην Ηράκλεια του Εύξεινου Πόντου ...
Από νεαρός διακρινόταν για την εξωτερική του εμφάνιση , αλλά και για την ρητορική Του ικανότητα , η Παιδεία που είχε αποκτήσει ήταν Χριστιανική , αλλά και Ελληνική , μελετώντας τους Αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους ,
όπως μαθαίνουμε από τον βιογράφο Του , ήταν ηγετικός χαρακτήρας και ξεχώριζε για την ηθική του , με αποτέλεσμα οι συνομήλικοί του να αναζητούν την φιλία Του …
Ήταν Στρατιωτικός στο Επάγγελμα , διακρίθηκε για την γενναιότητα Του , γρήγορα προήχθη στους υψηλότερους βαθμούς της Στρατιωτικής Ιεραρχίας ,
Αθλητής Ο Θεόδωρος , ήταν συγχρόνως υπόδειγμα σεμνότητας , όπως αρμόζει σε έναν Αληθινό Χριστιανό ...
Το 320 μ.Χ. , ο Λικίνιος άκουσε για Τον Θεόδωρο ότι είναι Χριστιανός και ότι βδελύσσεται τα είδωλα , έστειλε στην Ηράκλεια ανώτερους Αξιωματούχους , να Τον συνοδεύσουν στη Νικομήδεια ,
Εκείνος διεμήνυσε δια των απεσταλμένων στον Λικίνιο , ότι η παρουσία Του στην Ηράκλεια ήταν συμφέρουσα και τον προέτρεπε να μεταβεί εκεί ...
Αποδεχθείς την πρόταση ο Λικίνιος μετέβη στην Ηράκλεια , όπου τον προϋπάντησε με λαμπρότητα Ο Θεόδωρος ,
ελπίζοντας ότι θα προσείλκυε τους Χριστιανούς στη θρησκεία των ειδώλων , ενώπιον του Λαού , Τον προέτρεψε να θυσιάσει στα είδωλα …
Ο Θεόδωρος αρνήθηκε , ζήτησε να Του δοθούν τα χρυσά και αργυρά αγαλματίδια των θεών , για να τα προσφέρει θυσία στον οίκο Του ,
έλαβε τα αγαλματίδια τα οποία κομμάτιασε , μοίρασε τα χρυσά και αργυρά αυτών στους φτωχούς …
Ο Εκατόνταρχος Μαξέντιος , είδε τη κεφαλή της θεάς Αφροδίτης στα χέρια ενός φτωχού , τότε κατέδωσε το γεγονός στον Λικίνιο ,
ο οποίος θεώρησε Τον Θεόδωρο ως εμπαίκτη και καταφρονητή των ειδώλων ...
Τον συνέλαβαν και άρχισαν να τον υποβάλλουν σε πολυειδείς τιμωρίες , τον κτυπούσαν , έκαιγαν και έγδερναν το σώμα Του Μάρτυρος , οι δήμιοι διαπέρασαν τα πόδια , τα χέρια και τα κρυφά μέλη Του δια περόνης ,
τόξευσαν στο πρόσωπο Του με τέτοιο τρόπο ώστε να εγχυθούν τα μάτια του …
Ο Θεόδωρος μένοντας αμετακίνητος , ουσιαστικά Θυσίαζε με Μαρτύριο τη ζωή Του , οδηγώντας την στο τέλος της , μετά από επτά ημέρες ο Αυτοκράτορας και αφού δεν ενέδωσε , διέταξε να Τον σταυρώσουν ,
Τον παράτησαν μέχρι την επόμενη , πίστευαν ότι θα μάζευαν την σορό Του …
Ο Αύγαρος όμως τότε αναφέρει ένα μεγάλο Θαύμα , ενώ το απόσπασμα πήγε να τον πάρει , Τον είδαν πάνω στον σταυρό αρτιμελή , οι στρατιώτες το ανέφεραν στον Αυτοκράτορα ,
τότε αυτός ζήτησε την εκτέλεση Του , οι ίδιοι αρνήθηκαν να το κάνουν και εκτελέστηκαν …
Δεύτερο απόσπασμα πήγε να εκτελέσει την επιθυμία του Αυτοκράτορα , ο κόσμος όμως μαθαίνοντας για το Θαύμα , είχε σπεύσει , με αποτέλεσμα να εμποδίζονται από τις αντιδράσεις του κόσμου οι στρατιώτες ,
Ο Μάρτυρας τους είπε ότι είναι καιρός να πάει να βρει Τον Κύριο του , έτσι τον εκτέλεσαν κόβοντας το κεφάλι Του …
O Άγιος Θεόδωρος , Παρέδωσε το Πνεύμα Του στον Θεό , στις 8 Φεβρουαρίου του 319 μ.Χ. ,
Το σεπτό σκήνωμα Του , θα μετατεθεί στις 8 Ιουνίου από την Ηράκλεια , στο προγονικό κτήμα Του Αγίου στα Ευχάϊτα , κατά την επιθυμία Του , την οποία εξέφρασε προ της εκτομής αυτού στον γραμματέα του Ούαρο …
Ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης και αφ' ετέρου ο Αύγαρος ,
συνέγραψαν τον Βίο Του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου ,
η Εκκλησία μας , Εορτάζει στις 8 Ιουνίου , Την Ανακομιδή των Λειψάνων Του .……
Απολυτίκιο …
Στρατολογία ἀληθεῖ Ἀθλοφόρε , τοῦ οὐρανίου στρατηγὸς βασιλέως , περικαλλὴς γεγένησαι Θεόδωρε , ὄπλοις γὰρ τῆς πίστεως , παρετάξω ἐμφρόνως καὶ κατεξωλόθρευσας , τῶν δαιμόνων τὰ στίφη καὶ νικηφόρος ὤφθης Ἀθλητής , ὅθεν σὲ πίστει , ἀεὶ μακαρίζαμεν .......
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα