- Σχόλια Facebook:
24
- Κοινοποιήσεις Facebook:
9
- Like Facebook: 139
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
1 Φεβρουαρίου …
Άγιος Τρύφων ο Μάρτυρας …
Σὺ δὲ Τρύφων τὶ , τὸ ξίφος θνῄσκω φθάσας ,
Καιρὸς δὲ τίς σου τοῦ τέλους , Νουμηνία ,
Ἐν Φεβρουαρίοιο Τρύφων πρὸ τομῆς θάνε πρώτῃ ...
Τρύφων ἀληθοῦς ἀξίωσον τρυφῆς με ,
Γεράσιμον μέλψαντα σὰς ἀριστείας ...
O Άγιος Τρύφων καταγόταν από την Λάμψακο της Φρυγίας ,
έζησε στα χρόνια των Αυτοκρατόρων Γορδιανού 238 – 244 μ.Χ. , Φιλίππου 244 – 249 μ.Χ. και Δεκίου 249 – 251 μ.Χ. …
Προερχόταν από φτωχή οικογένεια , μελετούσε με ζήλο την Αγία Γραφή , εκτελούσε με Ευλάβεια τα Θρησκευτικά Του καθήκοντα ,
Ο Τρύφων με την Ευσεβή φιλομάθεια Του κατόρθωσε να διδαχθεί ο Ίδιος και να διδάσκει τις Αιώνιες Αλήθειες της Πίστεως Του …
Η Ευσεβής ψυχή Του Δέχθηκε την Χάρη Του Αγίου Πνεύματος , Ο Θεός Τον Αξίωσε να Θαυματουργεί ,
Θεράπευε κάθε ασθένεια , Εξάγνιζε τις μολυσμένες από τα δαιμόνια ψυχές …
Ο Αυτοκράτορας Γορδιανός , πληροφορήθηκε για τις Θαυματουργικές Ικανότητες του , Τον παρακάλεσε να Θεραπεύσει την άρρωστη κόρη του ,
προσπάθησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του , προσφέροντας Του αξιώματα και χρήματα , όμως Ο Τρύφων ευγενικά αρνήθηκε ...
Όταν Αυτοκράτορας έγινε ο Δέκιος , εξαπέλυσε άγριο Διωγμό κατά των Χριστιανών , το 250 μ.Χ. , O Τρύφων δεν λάτρευε τους θεούς της ειδωλολατρικής θρησκείας , τότε συνελήφθη από τον Στρατιωτικό Φρόντων ,
οδηγήθηκε ενώπιον των Επάρχων της Ανατολής , Τιβέριου Γράγχου και Κλαύδιου Ακυλίνου στη Νίκαια της Βιθυνίας …
Ο μάντης Πομπηϊανός Τον παρουσίασε στους Ηγεμόνες , Ο Τρύφων Ομολόγησε με Θάρρος την Πίστη Του , υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια , κατατρύπησαν με σπαθιά όλο Του το σώμα ,
Τον έδεσαν από τα πόδια σε άλογα , τον έσυραν μέσα στο ψύχος σε δύσβατες και πετρώδεις τοποθεσίες …
Προσευχόταν και έλεγε , Κύριε μην τους καταλογίσεις αυτή την αμαρτία , μετά το φρικτό Μαρτύριο Τον ρώτησαν , αν σωφρονίστηκε να θυσιάσει στα είδωλα , Ο Μάρτυρας Του Χριστού απάντησε στον Έπαρχο Ακυλίνο ,
ανόσιε και κακών αρχηγέ , είναι δυνατόν να είσαι σωφρονισμένος , όταν είσαι μεθυσμένος από τον διάβολο , εγώ πάντοτε περνάω τον Βίο μου με σωφροσύνη , γιατί έχω Τον Χριστό Βοηθό και Ελπίδα μου ...
Τον έκλεισαν στο δεσμωτήριο με σκοπό να του δώσουν διορία , για να απαλλαγεί από την άνοια αυτού και να αρνηθεί την Πίστη Του στο Χριστό ,
ο Έπαρχος ξανακάλεσε Τον Τρύφων , τον ρώτησε εάν το διάστημα του χρόνου και τα βασανιστήρια Τον έπεισαν να θυσιάσει στους θεούς , για μια ακόμη φορά Ομολόγησε με Πνευματική Ανδρεία το όνομα Του Θεού …
Τότε τον έσυραν γυμνό πάνω σε σιδερένια καρφιά , Τον μαστίγωσαν και του έκαψαν με λαμπάδες τα πλευρά ,
O Άγιος Τρύφων Παρέδωσε την ψυχή Του στο Θεό , λέγοντας , Κύριε Ιησού Χριστέ , δέξαι το Πνεύμα μου , έτσι Απέκοψαν την Τίμια Κεφαλή Του ...
Οι Χριστιανοί παρέλαβαν το Τίμιο Λείψανο Του Μάρτυρος , το έχρισαν με πολύτιμα μύρα , το τύλιξαν σε σινδόνα ,
το κατέθεσαν σε Λάρνακα και Το έστειλαν στη πόλη της Λαμψάκου κατά την Επιθυμία Του …
Η Σύναξη Του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος Ετελείτο στο Μαρτύριο Του ,
το οποίο Βρισκόταν μέσα στο σεπτό Αποστολείο Του Ιωάννου του Θεολόγου , πλησίον της μεγάλης Εκκλησίας …
Ναό Αφιερωμένο στον Άγιο Τρύφωνα έκτισε ο Μέγας Ιουστινιανός 527 - 565 μ.Χ. ,
στην τοποθεσία του Πελαργού Κωνσταντινουπόλεως …
Μονή Του Αγίου Τρύφωνος Αναφέρεται τον 9ο Αιώνα μ.Χ. , παρακείμενη στην Μητρόπολη Χαλκηδόνος ,
στην οποία Εκάρη Μοναχός ο μετέπειτα Πατριάρχης Νικόλαος ο Μυστικός 901 – 907 μ.Χ. , 912 - 925 μ.Χ. ...
Η Κάρα Του Αγίου Βρίσκεται στη Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους ,
Μέρη της Κάρας Του Αγίου , Βρίσκονται στη Μητρόπολη Άρτας , στις Μονές Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων και Ζωοδόχου Πηγής Άνδρου …
Η Δεξιά , πλην της παλάμης Του Αγίου , Βρίσκεται στη Μονή Κωνσταμονίτου Αγίου Όρους ,
Μέρος της Δεξιάς Του Αγίου , Βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους …
Η δεξιά Παλάμη Του Αγίου , Βρίσκεται στη Μονή Προυσού Ευρυτανίας ,
Τεμάχια της Δεξιάς και εννέα άλλα Τεμάχια Του Αγίου , Βρίσκονται στη Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους …
Ένας Βραχίονας Του Αγίου , Βρίσκεται στη Μονή Φρασινέϊ Ρουμανίας ,
Μέρος Χειρός Του Αγίου , Βρίσκεται στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας …
Μία Πτέρνα Του Αγίου , Βρίσκεται στη Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους ,
Μέρος του Αριστερού Ποδός Του Αγίου , Βρίσκεται στη Μονή Παντελεήμονος Αγίου Όρους ...
Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου Του Αγίου , Βρίσκονται στις Μονές Κορνοφωλιάς Έβρου , Γουμένισσας Κιλκίς , Οσίου Διονυσίου Λιτόχωρου , Θεοτοκιού Άρτης , Κορώνας Καρδίτσας , Κοιμήσεως Θεοτόκου Λιγοβιτσίου Αιτωλοακαρνανίας , Αμπελακιώτισσας Ναυπακτίας ,
Σαγματά Βοιωτίας , Πεντέλης Αττικής , Νταού Πεντέλης , Οσίου Θεοδοσίου Άργους , Χρυσοπηγής Δίβρης Ηλείας , Βουλκάνου Μεσσηνίας , Κουτλουμουσίου , Καρακάλου και Δοχειαρίου Αγίου Όρους ……..
Απολυτίκιο …
Τρυφὴν τὴν ἀκήρατον , ἰχνηλατῶν ἐκ παιδός , βασάνους ὑπήνεγκας , ὑπὲρ Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ καὶ ἤθλησας ἄριστα ὅθεν τὴν τῶν θαυμάτων , κομισάμενος χάριν , λύτρωσαι πάσης βλάβης καὶ παντοίας ἀνάγκης , Τρύφων Μεγαλομάρτυς , τοὺς σὲ μακαρίζοντας …….
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα