- Σχόλια Facebook:
12
- Κοινοποιήσεις Facebook:
6
- Like Facebook: 69
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
19 Ιανουαρίου …
Άγιος Μακάριος ο Καλογεράς …
Ο Άγιος Μακάριος ο Καλογεράς , ο Εθνοδιδάσκαλος γεννήθηκε στην Πάτμο το 1688 μ.Χ. ,
ήταν γόνος εύπορης οικογένειας ...
Πήγε στην Κωνσταντινούπολη για σπουδές , ήρθε σε επαφή με σημαντικές οικογένειες και Κληρικούς της Βασιλεύουσας ,
μετά το τέλος των πολυετών σπουδών Του , υπηρέτησε ως Διάκονος πλάι στον Μητροπολίτη Νικομήδειας ...
Ο Μακάριος ενδιαφερόταν πολύ για την διδασκαλία και την διαπαιδαγώγηση των υπόδουλων Ελλήνων , επέστρεψε στην Πάτμο το 1713 μ.Χ. ,
Ίδρυσε την Πατμιάδα σχολή , τα Μαθήματα στην σχολή παρέχονταν Δωρεάν σε όλους τους μαθητές , αρχικά δίδασκε μόνος Του ...
Οι καλύτεροι των μαθητών επιλέχθηκαν ως Διδάσκαλοι της Σχολής , οι μαθητές κατάγονταν από την Πάτμο και από άλλα μέρη της οθωμανικής Αυτοκρατορίας ,
κύριοι συνεργάτες Του ήταν ο Μοναχός Κοσμάς από την Λήμνο και ο Μοναχός Γεράσιμος ο Βυζάντιος ...
Ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε σε εκατό , θεωρήθηκε απαραίτητη η δημιουργία νέων κτηρίων , τα οποία δημιουργήθηκαν με την βοήθεια εύπορων Δωρητών από την Κωνσταντινούπολη ,
η Πατμιάδα εξελίχθηκε από τις σημαντικότερες σχολές του Ελληνισμού ...
Η ταπεινοφροσύνη του αυτή δεν ήταν αδυναμία , ήταν η δύναμη Του , είχε Ο Μακάριος το απαραίτητο εκείνο ψυχικό υπόστρωμα ,
για να μπορεί να είναι και να διατηρείται ταπεινός …
Στην περίπτωση Του , η ταπείνωση συνδέεται με την αυτογνωσία και όχι με την ταπεινοσχημία και την αυτομεμψία ,
η ταπείνωση του δεν ήταν αντίθετη με το ορθό φρόνημα , που είχε για τον εαυτό Του …
Ο Μακάριος ακολουθούσε καθαρή Ορθόδοξη γραμμή , έδινε την Μαρτυρία του για Τον Χριστό , αλλά και το Έθνος ,
ήταν ακούραστος και απτόητος με όπλο Του την μάχαιρα του Πνεύματος …
Οι διδαχές Του ξεχυνόταν από το στόμα του σαν ορμητικό και καθαρό ποτάμι ,
αλλά και Προσευχόταν με κραυγή ισχυρή και με δάκρυα πολλές φορές ...
Ο πόλεμος που έκανε , για να κρατήσει όρθιες τις αξίες του Γένους , σε μια περίοδο σκλαβιάς , ήταν πολυμέτωπος , ασυνθηκολόγητος , σκληρός , ολοκληρωτικός ,
το φως πορευόταν , αλλά το σκοτάδι δεν παραδινόταν , αντιστεκόταν , συνέχεια εκτόξευε τις αντεπιθέσεις Του …
Καπνοί και ατμοί πάσχιζαν με κάθε τρόπο να κρύψουν τον ήλιο της Αλήθειας Του Θεού , της ελευθερίας , της δικαιοσύνης και της αγάπης ,
για τον οποίο μιλούσε Ο Μακάριος , αφού δεν μπορούσαν να Τον σβήσουν …
Ο Άγιος Μακάριος είχε εξασθενημένο οργανισμό ,
Απεβίωσε στην Πάτμο το 1737 μ.Χ. , σε ηλικία μόλις σαράντα εννέα ετών …
Η έντονη δράση και το έργο Του διέσωσαν το όνομα του , η Ιεροσύνη Του δεν ανήλθε ποτέ πέραν του βαθμού του Διακόνου ,
αρνούνταν τις προτάσεις να Χειροτονηθεί σε Ιερέα , επειδή όπως ο Ίδιος έλεγε ήθελε να Διακονεί παρά να Διακονείται …….
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα