- Σχόλια Facebook:
5
- Like Facebook: 19
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Δευτέρα, 12 Μαϊου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
12 Μαΐου …
Άγιος Γερμανός Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης …
Χαίρων ἀφεὶς γῆν Γερμανὸς καὶ γῆς θρόνον ,
Γῆς Δημιουργοῦ τὸν θρόνον χαίρει βλέπων ...
Ο Άγιος Γερμανός γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 640 μ.Χ. ,
πατέρας του ήταν ο Πατρίκιος Ιουστινιανός , που Τον ανέθρεψε με μεγάλη Ευσέβεια …
Είκοσι χρονών έμεινε ορφανός από πατέρα , τον σκότωσε ο Κωνσταντίνος ο Πωγωνάτος 668 - 685 μ.Χ. , Τον Γερμανό τον ευνούχισε και Τον κατέταξε στον Κλήρο της Εκκλησίας ,
ήταν φημισμένος για την Αρετή , την Μόρφωση και την Αγιότητα της ζωής Του , Εκλέχθηκε Μητροπολίτης Κυζίκου , στο τριακοστό έβδομο έτος της ηλικίας Του ...
Όταν χήρεψε ο Πατριαρχικός Θρόνος , με την γνώμη του Βασιλιά Αναστασίου και την ψήφο της συγκλήτου , του Κλήρου και του Λάου , ανέβηκε στον Οικουμενικό Θρόνο το 715 μ.Χ. ,
από τη θέση αυτή αφιέρωσε όλες Του τις Πνευματικές και ηθικές δυνάμεις , Διδάσκοντας και Νουθετώντας με τα συνεχή κηρύγματα Του τον Λαό …
Όταν ο εικονομάχος Αυτοκράτορας Λέων ο Ίσαυρος , του είπε να συμμορφωθεί με τα ασεβή διατάγματα Του , όχι μόνο δεν υπάκουσε , αλλά παρότρυνε και τον Λαό σε Αντίσταση ,
αναγκάστηκε να παραιτηθεί , κατέθεσε το Ωμοφόριο Του πάνω στην Αγία Τράπεζα …
Ο Γερμανός αποσύρθηκε σε ένα πατρικό Του κτήμα , καθαιρέθηκε και αναθεματίσθηκε από την ψευδό σύνοδο της Ιέρειας το 754 μ.Χ. , στην συνέχεια δικαιώθηκε
και εξυμνήθηκε από την Ζ' Οικουμενική Σύνοδο το 787 μ.Χ. , η οποία καταδίκασε τους εικονομάχους και Αναστήλωσε τις Ιερές Εικόνες …
Επί Πατριαρχίας Του Γερμανού το 718 μ.Χ. διασώθηκε η Κωνσταντινούπολη από βαρβαρική επιδρομή , συμπληρώθηκε από Τον Άγιο Ανδρέα Κρήτης Ο Ακάθιστος Ύμνος , μετά από σύντομη αρρώστια
Ο Άγιος Γερμανός Κοιμήθηκε σε ηλικία εκατό ετών , στις 12 Μαΐου το 740 μ.Χ. , η Ταφή Του έγινε στη Μονή της Χώρας …
Ο Άγιος Γερμανός κατέλειπε Αξιόλογο υμνογραφικό και Συγγραφικό Έργο , δυστυχώς όμως τα περισσότερα Έργα Του κάηκαν με διαταγή του Λέοντος ,
Σώθηκαν ύμνοι , εκατόν τέσσερα στιχηρά και είκοσι δυο κανόνες και τα συγγράμματα Του , Περί αιρέσεων και Συνόδων , τρεις δογματικές επιστολές επί των εικονομάχων , προς Ιωάννη - Επίσκοπο Συνάδων , προς Κωνσταντίνο - Επίσκοπο Νακαλείας …
Προς Θωμά - Επίσκοπο Κλαυδιουπόλεως , οκτώ λόγοι , δυο στην Προσκύνηση Του Τιμίου Σταυρού την ημέρα της Σταυροπροσκυνήσεως και την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου , δυο στα Εισόδια Της Θεοτόκου ,
τρείς στην Κοίμηση Της Θεοτόκου και ένας στον Ευαγγελισμό Της Θεοτόκου , ομιλία στα Εγκαίνια του Ναού Της Θεοτόκου και Τα Άγια Σπάργανα Του Κυρίου μας Ιησού Χριστού …
Η Σύναξη Του Αγίου Γερμανού Ετελείτο στην Μεγάλη Εκκλησία …….
Απολυτίκιο …
Ξυνωρίδα τῆς θείας Ἐκκλησίας τᾶς σάλπιγγας , Γερμανὸν σοφὸν Ἱεράρχην καὶ κλεινὸν Ἐπιφάνιον , τιμήσωμεν προφρόνως οἱ πιστοί , τὸν μὲν ὡς ἐν φρονήματι στερρῶ ὑπὲρ τῆς Χριστοῦ εἰκόνος , τὸν θεομάχον Λέοντα ἐλέγξαντα , ὡς μάστιγα δὲ αἱρέσεων δεινήν , τὸν ἅγιον Ἐπιφάνιον , Οὗτοι γὰρ ἐκτενῶς ὑπὲρ ἠμῶν , ἀεὶ πρεσβεύουσι …….
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα