- Σχόλια Facebook:
15
- Κοινοποιήσεις Facebook:
7
- Like Facebook: 88
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Κυριακή, 11 Μαϊου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
11 Μαΐου …
Άγιος Αλέξανδρος ο Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Χαρκώβ …
Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Αλέξανδρος , κατά κόσμον Θεοφάνεβιτς Πετρόφσκιυ ,
γεννήθηκε στην πόλη Λουκ της περιοχής της Βολυνίας το 1851 μ.Χ. …
Ολοκλήρωσε τις Σπουδές Του στο τμήμα Νομικής , μετά τον Θάνατο της μητέρας του παραδόθηκε σε μία ζωή έκλυτη , Του παρουσιάσθηκε στον ύπνο η νεκρή μητέρα του , που την αγαπούσε πάρα πολύ
και Του ζήτησε να αλλάξει ζωή και να μπει σε Μοναστήρι , Ο Αλέξανδρος υπάκουσε στην αίτηση της , άφησε τον κόσμο και έγινε Μοναχός …
Μετά την επανάσταση του 1917 μ.Χ. Ο Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος μαζί με άλλους Ιερωμένους των οποίων οι Εκκλησίες είχαν κλείσει , βρήκε καταφύγιο στη γυναικεία Μονή του Κοζέλσκινσκιυ , στην επαρχία της Πολτάβα ,
εξαιτίας των διωγμών πενήντα Μοναχές εγκατέλειψαν το Μοναστήρι και εγκαταστάθηκαν στις όχθες του ποταμού Πσελ , όπου Ίδρυσαν Σκήτη , ήταν Ο Εξομολόγος τους …
Με το κλείσιμο όλων των Μοναστηριών και τις Εκκλησίες εκείνης της περιοχής , η Σκήτη παρέμεινε το μοναδικό κέντρο Εκκλησιαστικής ζωής ,
προσελκύοντας μεγάλο αριθμό Πιστών με την ευκαιρία των διαφόρων Τελετών , το 1932 μ.Χ. η Σκήτη λεηλατήθηκε από τις σοβιετικές αρχές …
Μετά από αυτή την καταστροφή Ο Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Χειροτονήθηκε Επίσκοπος του Ουμάνσκ
και συνενώθηκε με την Εκκλησιαστική Ιεραρχία της οποίας ηγείτο ο Μητροπολίτης Σέργιος Σταρογκορόντσκιυ …
Το 1933 μ.Χ. μεταφέρθηκε στη θέση της Βινίτσα και το 1937 μ.Χ. στην Αρχιεπισκοπή του Χαρκώβ ,
Ο Αλέξανδρος γρήγορα κέρδισε την στοργή και την εκτίμηση των Πιστών του Ποιμνίου Του …
Η κοινωνικότητα , η ζωντάνια και το μειλίχιο ύφος Του συνοδεύονταν από την ικανότητα να επιλύει με απλότητα και σοφία τις διαμάχες και να παρακινεί τους Ενορίτες στην Πίστη και στην Χριστιανική ζωή κατά την διάρκεια των διώξεων ,
το 1930 μ.Χ. οι Εκκλησίες του Χαρκώβ που είχαν εναπομείνει , ήταν σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των Ιερέων που καθοδηγούνταν από την αναδιοργάνωση , Obnovlency η την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας …
Μονάχα η Εκκλησία Του Αγίου Νικολάου στη Λυσάγια Γκόρα , ένα προάστιο της πόλεως , ανήκε στην κοινότητα της Ορθόδοξης Ρωσικής Εκκλησίας ,
χάρη στον Ποιμαντικό ζήλο Του Αλεξάνδρου , εξελισσόταν μια ζωντανή Εκκλησιαστική δραστηριότητα …
Οι Ιερές Ακολουθίες Του Αρχιεπισκόπου συγκέντρωναν χιλιάδες ανθρώπων και κάθε Κυριακή η Θεία Κοινωνία διαρκούσε αρκετές ώρες ,
στην συνέχεια Βάπτιζε δεκάδες ανθρώπων , μέχρι και εκατόν είκοσι άτομα …
Η Εκκλησιαστική αφύπνιση των κατοίκων του Χαρκώβ και ο ενθουσιασμός Του Αρχιεπισκόπου προκάλεσαν την αποδοκιμασία των Αρχών ,
στις 28 Ιουλίου του 1938 μ.Χ. συνελήφθη , στις 17 Ιουνίου του 1939 μ.Χ. καταδικάσθηκε από το Στρατοδικείο σε δέκα χρόνια φυλάκιση , με την κατηγορία της αντί επαναστατικής προπαγάνδας …
Στις 5 Ιανουαρίου του 1940 μ.Χ. η καταδίκη αποσύρθηκε και η περίπτωση Του Αρχιεπίσκοπου τέθηκε σε συμπληρωματική έρευνα , όμως δεν άντεξε την διάρκεια της προφυλακίσεως Του ,
Ο Άγιος Αλέξανδρος Πέθανε τον Μάιο του 1940 μ.Χ. στο αναρρωτήριο της φυλακής …
Μετά από μεγάλες δυσκολίες και κινδύνους , οι Πιστοί κατόρθωσαν να βγάλουν από την φυλακή το Άγιο Λείψανο Του ,
για να Το Ενταφιάσουν μυστικά στο Κοιμητήριο Ζαλγιούτνσκιυ του Χαρκώβ …
Έκτοτε ο Τάφος Του Αγίου Αλεξάνδρου έγινε τόπος Ιερού Προσκυνήματος ,
για πολλά χρόνια οι Πιστοί του Χαρκώβ , συνέχισαν να εναποθέτουν στον Τάφο Του λουλούδια …
Το 1993 μ.Χ. , η Σύνοδος της Ορθοδόξου Ουκρανικής Εκκλησίας και το Πατριαρχείο Μόσχας ,
Επικύρωσε την τοπική Τιμή Του Αγίου Αλεξάνδρου εντός των ορίων της Ουκρανίας …….
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα