- Σχόλια Facebook:
11
- Like Facebook: 53
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Τρίτη, 8 Απριλίου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
8 Απριλίου …
Όσιος Νήφων ο Ρώσος , ο Θαυματουργός …
Ο Άγιος Νήφων γεννήθηκε στην Ρωσία , έγινε Μοναχός στην Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου ,
κατά τους χρόνους του Ηγουμένου Τιμοθέου ...
Μοναδικό μέλημα του είχε τον στολισμό της ψυχής Του με τις Αρετές , κοπίασε στη Νηστεία , την Αγρυπνία , την Προσευχή και την Αυστηρή Άσκηση ,
η φήμη της Θεοφιλούς πολιτείας Του δεν άργησε να ξεπεράσει τα όρια της Λαύρας …
Το 1130 μ.Χ. Ο Επίσκοπος του Νόβγκοροντ Άγιος Ιωάννης παραιτήθηκε για να εφησυχάσει σε Μοναστήρι , Ο Νήφων εξελέγη Διάδοχος Του ,
όταν ανέλαβε τα καθήκοντα Του φρόντισε για την ανέγερση Ιερών Ναών , επιδόθηκε με Ιερό ζήλο στο κήρυγμα του Ευαγγελίου …
Κατά τους χρόνους της Ποιμαντορίας Του , οι κάτοικοι του Νόβγκοροντ επαναστάτησαν και έδιωξαν τον Ηγεμόνα τους Βσέβοβλοντ Μστισλάβιτς , καλώντας στην θέση του τον Σβιατοσλάβο Ολέγκοβιτς ,
μόλις ανέλαβε την Ηγεμονία θέλησε να συνάψει παράνομο γάμο , Ο Επίσκοπος Νήφων , όχι μόνο αρνήθηκε να τον Τελέσει , αλλά απαγόρευσε και σε όλους τους Ιερείς της Επισκοπής Του να Ευλογήσουν την παρανομία …
Ο Ηγεμόνας εξανάγκασε κάποιους Ιερείς , που είχε φέρει μαζί του να Τελέσουν το Μυστήριο , μετά από αυτό Ο Νήφων δεν έπαυσε να στηλιτεύει με παρρησία τον Σβιατοσλάβο ,
αξιοσημείωτη είναι η μέριμνα Του για την διατήρηση της κανονικής εξαρτήσεως της Ρωσικής Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ...
Όταν για άγνωστους λόγους ο Μητροπολίτης Κιέβου Μιχαήλ , αναχώρησε για το Βυζάντιο , ο Ηγεμόνας του Κιέβου Ιζιασλάβος Μστισλάβιτς , συγκάλεσε σύνοδο των Ρώσων Επισκόπων ,
τους πρότεινε να εκλέξουν Μητροπολίτη τον Μοναχό Κλήμεντα Σμολιάτιτς τον Φιλόσοφο …
Χωρίς την έγκριση και Ευλογία του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως , υπέκυψαν τα περισσότερα μέλη της συνόδου ,
Ο Νήφων δεν συμφωνούσε με κανένα τρόπο , ούτε αναγνώρισε στη συνέχεια την εκλογή και Χειροτονία του Κλήμεντος ...
Ο Ιζιασλάβος τότε του απαγόρευσε να επιστρέψει στην Επισκοπή Του , τον περιόρισε στην Μονή των Σπηλαίων , τον επόμενο χρόνο ο Ηγεμόνας της Σουζδαλίας Γεώργιος ο Μονομάχος κατέλαβε το Κίεβο ,
έδιωξε τον Ιζιασλάβο και ελευθέρωσε Τον Νήφων , ο Δίκαιος Ιεράρχης επέστρεψε με Τιμές στο Νόβγκοροντ …
Πριν την Οσιακή κοίμηση Του , είδε σε Όραμα Τον Όσιο Θεοδόσιο των Σπηλαίων δέκα τρείς ημέρες μετά το Σάββατο της Διακαινησίμου το 1156 μ.Χ. ,
Ο Άγιος Νήφων κοιμήθηκε με Ειρήνη …
Ενταφιάσθηκε στην Μονή των Σπηλαίων ,
δίπλα στα Ιερά Λείψανα των Κεκοιμημένων Πατέρων …….
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα