- Σχόλια Facebook:
9
- Κοινοποιήσεις Facebook:
5
- Like Facebook: 63
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Δευτέρα, 5 Μαϊου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
5 Μαΐου …
Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς …
Ξίφει θανοῦσα καὶ βιώσασα ξένως ,
Εἰρηνικῶς τέθνηκας αὖθις , Εἰρήνη ,
Εἰρήνη τμηθεῖσα ἀνέγρετο καὶ θάνε πέμπτῃ ...
Η Αγία Μεγαλομάρτυς Ειρήνη ήταν θυγατέρα του Λικινίου και της Λικινίας ,
καταγόταν από την πόλη Μαγεδών , αρχικά ονομαζόταν Πηνελόπη ...
Όταν έγινε έξι ετών η Πηνελόπη ο πατέρας της Την έκλεισε σε ένα πύργο , ανέθεσε την διαπαιδαγώγηση της σε κάποιον γέροντα ονόματι Απελλιανό ,
ο οποίος έγραψε τα υπομνήματα του Μαρτυρίου Της …
Η Πηνελόπη μια νύχτα είδε το εξής Όραμα ,
Μπήκε στον πύργο ένα περιστέρι κρατώντας με το ράμφος του κλαδί ελιάς , το άφησε επάνω στο τραπέζι , μπήκε μετά ένας αετός μεταφέροντας στεφάνι από άνθη , το οποίο τοποθέτησε επάνω στο τραπέζι , έπειτα μπήκε από άλλο παράθυρο ένας κόρακας , ο οποίος έβαλε επάνω στο τραπέζι ένα φίδι ...
Το πρωί που ξύπνησε η Πηνελόπη απορούσε , σκεπτόταν τι άραγε να σημαίνουν αυτά που είδε , τα διηγήθηκε στον γέροντα Απελλιανό ,
εκείνος το ερμήνευσε ως Προάγγελμα των Στεφάνων της Δόξας και του Μαρτυρικού Τέλους Αυτής μετά την Βάπτιση Της ...
Στο Χριστιανισμό ελκύσθηκε από κάποια κρυπτό Χριστιανή , η οποία λόγω της τιμιότητας και των αρετών της έχαιρε μεγάλης εκτιμήσεως από τους γονείς της , την είχαν τοποθετήσει ως Θεραπαινίδα Της θυγατέρας τους ,
ένας Ιερεύς ονόματι Τιμόθεος Βάπτισε κρυφά την νεαρή Ηγεμονίδα και Την μετονόμασε Ειρήνη ...
Το γεγονός δεν άργησε να το πληροφορηθεί ο πατέρας της Λικίνιος , η Ειρήνη συνέτριψε και τα είδωλα της πατρικής της οικίας , Ομολογώντας με αυτό τον τρόπο την Πίστη Της στον Χριστό ,
τότε ο πατέρας της διέταξε να Την δέσουν στα πόδια ενός άγριου αλόγου και εκείνο να την σκοτώσει με κλοτσιές ...
Από Θαύμα το άλογο στράφηκε εναντίον του και σκότωσε αυτόν , επικράτησε μεγάλη σύγχυση μεταξύ των εκεί παρευρισκόμενων ,
η Ειρήνη τους καθησύχασε με τα Λόγια Του Χριστού , Παντα δυνατα τω πιστευοντι , δηλαδή , όλα είναι δυνατά σε εκείνον που Πιστεύει …
Με Θαυμαστή Πίστη Προσευχήθηκε και ο πατέρας της σηκώθηκε ζωντανός ,
τότε οικογενειακώς όλοι Βαπτίστηκαν Χριστιανοί ...
Στη συνέχεια έπαθε πολλά από τους Πέρσες και τους Βασιλείς αυτών Σεδεκία και Σαπώριο Α' ,
η Ειρήνη πήγε στην Καλλίπολη του Ελλησπόντου , όπου Βασίλευε ο Νουμεριανός , παρουσιάσθηκε σε αυτόν και Ομολόγησε με Παρρησία την Πίστη Της στον Χριστό ...
Οι ειδωλολάτρες Την έκλεισαν διαδοχικά σε τρία πυρακτωμένα χάλκινα βόδια , το τρίτο βόδι την στιγμή που βρισκόταν εντός του η Μάρτυς , αυτό σκίσθηκε και βγήκε από μέσα του Αβλαβής από την κόλαση της πυράς ,
αποτέλεσμα ήταν να προσέλθουν στην Πίστη Του Χριστού χιλιάδες ψυχές …
Στην Μεσημβρία της Θράκης η Ειρήνη Θανατώθηκε , αλλά με την Δύναμη Του Θεού Αναστήθηκε ,
Έλκυσε στην Πίστη τον Διοικητή και ολόκληρο το Λαό ...
Έφυγε μαζί με τον Δάσκαλο της Απελλιανό στην Έφεσο της Μικράς Ασίας , όπου διέμεινε Επιτελώντας πολλά Θαύματα , Τιμώμενη ως Αληθινή Ισαπόστολος ,
εκεί ανέπτυξε μεγάλη Δράση μέχρι την ημέρα της Κοιμήσεως Της Αγίας Ειρήνης το 315 μ.Χ. ...
Στο Συναξάρι Της Αναφέρεται ότι στην Έφεσο η Αγία Ειρήνη βρήκε μία Λάρνακα , στην οποία δεν είχε ως τότε Ενταφιασθεί κανένας ,
μπήκε μέσα σε αυτήν και Κοιμήθηκε με Ειρήνη ...
Πριν από την Κοίμηση Της είχε δώσει εντολή να μην μετακινήσει κανένας την Ταφόπετρα ,
με την οποία θα σκέπαζε την Λάρνακα ο Δάσκαλος της Απελλιανός πριν περάσουν τέσσερεις ημέρες ...
Μετά από δυο ημέρες επισκέφθηκαν τον Τάφο ο Απελλιανός και άλλοι ,
είδαν ότι η Ταφόπετρα ήταν σηκωμένη και η Λάρνακα κενή …
Κατά τα δυτικά Μαρτυρολόγια η Αγία Ειρήνη Μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη , ρίχθηκε στην πυρά ,
ενώ κατά το Μηνολόγιο του Αυτοκράτορα Βασιλείου Β' , η Αγία Ειρήνη Τελειώθηκε Μαρτυρικά δια Αποκεφαλισμού ...
Απότμημα του Ιερού Λειψάνου Της Αγίας Βρίσκεται στην Μονή Κύκκου Κύπρου
και στον Ιερό Ναό Του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας …….
Απολυτίκιο …
Εἰρήνης τὸν ἄρχοντα , ἰχνηλατοῦσα σεμνή , εἰρήνης ἐπώνυμος , δι' ἐπιπνοίας Θεοῦ , ἐδείχθης πανεύφημε , σὺ γὰρ τοῦ πολέμου , τᾶς ἐνέδρας φυγοῦσα , ἤθλησας ὑπὲρ φύσιν , ὡς παρθένος φρονίμη , διὸ Μεγαλομάρτυς Εἰρήνη , εἰρήνην ἠμὶν αἴτησαι …….
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα