- Σχόλια Facebook:
8
- Κοινοποιήσεις Facebook:
1
- Like Facebook: 42
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
1 Μαΐου …
Άγιοι Ακάκιος ο Οσιομάρτυρας από το Νεοχώρι Θεσσαλονίκης , Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος και Ιγνάτιος ο Νέος Οσιομάρτυρας …
Εις Τον Άγιο Ευθύμιο ...
Eυθύμιέ μοι , χαίρε , χαίρε πολλάκις ,
Σφαγείς γαρ εύρες , την άνω χαράν πρόφρων ...
Εις Τον Άγιο Ιγνάτιο …
Tον Iγνάτιον , άλλον ως άστρον βλέπω ,
Eκ γης φαεινόν , εις πόλον δι’ αγχόνης ...
Εις Τον Άγιο Aκάκιο …
Aρνός δίκην σφάττουσι , φευ διά ξίφους ,
Tον κλεινόν Aκάκιον , άνδρες αιμάτων …
Ο Άγιος Οσιομάρτυρας Ακάκιος , κατά κόσμον Αθανάσιος , καταγόταν από το Νεοχώρι ,
σημερινό Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης , γεννήθηκε το 1792 μ.Χ. …
Οι γονείς του είχαν αναγκασθεί για βιοποριστικούς λόγους να μετακομίσουν το 1805 μ.Χ. στις Σέρρες , όπου παρέδωσαν Τον εννέα χρονών Αθανάσιο σε υποδηματοποιό , για να του διδάξει την τέχνη του ,
η σκληρή συμπεριφορά και η κακομεταχείριση του αφεντικού του , τον εξώθησαν σε άρνηση της Πίστης Του …
Για να απαλλαγεί από τα βάσανα , στην πράξη του αυτή Τον προέτρεψαν δύο Οθωμανές , βλέποντας την απάνθρωπη συμπεριφορά του αφεντικού του
και υποσχόμενες μια καλύτερη ζωή στον μικρό , Τον έπεισαν την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής να αλλαξοπιστήσει ...
Μωαμεθανός πλέον Ο Αθανάσιος , δέχθηκε την πονηρή επίθεση της μητριάς του , η οποία καθώς Τον έβλεπε να μεγαλώνει και να ανδρώνεται , τον ερωτεύθηκε ,
όπως στην Παλαιά Διαθήκη ερωτεύθηκε Τον Ιωσήφ η γυναίκα του Πετεφρή …
Αυτός δεν υποχώρησε και δεν υπέκυψε στο πάθος της μητριάς του , εκείνη τον συκοφάντησε στον θετό πατέρα του , με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί , εκμεταλλευόμενος αυτήν την ευκαιρία κατέφυγε στην Θεσσαλονίκη κοντά στους γονείς του ,
οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τις Σέρρες , μόλις πληροφορήθηκαν την αρνησιθρησκία Του …
Στην συνέχεια , ακολουθώντας τις συμβουλές των γονέων του , μετέβη στο Άγιον Όρος , περιπλανήθηκε σε αρκετές Μονές , κατέληξε τελικά στην Σκήτη Του Τιμίου Προδρόμου , στην συνοδεία του Γέροντα Νικηφόρου ,
ο οποίος Τον παρέδωσε ως υποτακτικό στον Γέροντα Ακάκιο , για να Τον προετοιμάσει για το Μαρτύριο , όπως είχε κάνει προηγουμένως με Τους Οσιομάρτυρες Ευθύμιο και Ιγνάτιο …
Μετά από ένα διάστημα συνεχούς Ασκήσεως και Αδιάλειπτης Προσευχής , Ο Αθανάσιος Εκάρη Μοναχός και μετονομάσθηκε Ακάκιος , έχοντας τις Ευλογίες των λοιπών Γερόντων ξεκίνησε συνοδευόμενος από τον Μοναχό Γρηγόριο ,
ο οποίος είχε συνοδεύσει νωρίτερα και Τους Οσιομάρτυρες για την Κωνσταντινούπολη στις 10 Απριλίου , Ο Ακάκιος βάδιζε με χαρά προς το Μαρτύριο …
Ο Πλοίαρχος του καραβιού που θα τους πήγαινε ήταν άνθρωπος Ευλαβής , όταν έμαθε τον σκοπό του ταξιδιού Του Ακακίου , υποσχέθηκε στον Γρηγόριο να μεριμνήσει για την εξαγορά του Λειψάνου μετά το Μαρτυρικό Του Τέλος
και να το Μεταφέρει ο ίδιος στο Άγιον Όρος …
Μετά από δέκα τρείς ημέρες έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη , φιλοξενήθηκαν από κάποιον παντοπώλη , γνώριμο του Γρηγορίου ,
το Σάββατο 29 Απριλίου Ο Ακάκιος , αφού προετοιμάσθηκε κατάλληλα Λαμβάνοντας τα Άχραντα Μυστήρια …
Ενδύθηκε με ρούχα τουρκικά και με την καθοδήγηση του αδελφού του Καπετάνιου έφθασε στο Κριτήριο ,
όπου Ομολόγησε ενώπιον όλων των παρισταμένων την επάνοδο Του στην Πατρώα Πίστη ...
Κλείσθηκε στη φυλακή , προσπάθησαν επανειλημμένα είτε με κολακείες και υποσχέσεις , είτε με βασανιστήρια και εκφοβισμούς να Τον μεταπείσουν ,
δεν κατάφεραν να τον κλονίσουν , ιδιαίτερα Ενισχύθηκε και προετοιμάσθηκε για να αντιμετωπίσει το Μαρτύριο …
Όταν έλαβε την Θεία Κοινωνία που Του μετέφερε κρυφά στην φυλακή ο αδελφός του Καπετάνιου , με την Ευλογία του Μοναχού Γρηγορίου από τον Ναό Της Παναγίας της Καταφιανής ,
οι Τούρκοι προύχοντες βλέποντας το σταθερό φρόνημα Του Ακακίου , κατάλαβαν πως μάταια κοπιάζουν και αποφάσισαν την Θανάτωση Του …
Ο Άγιος Νεομάρτυρας Ακάκιος Παρέδωσε το Πνεύμα Του διά ξίφους το 1816 μ.Χ. ,
την τρίτη ημέρα σύμφωνα με την επικρατούσα συνήθεια , ο Μοναχός Γρηγόριος εξαγόρασε το Λείψανο Του Μάρτυρα με χρήματα που συγκέντρωσε από τους παντοπώλες του Γαλατά …
Το Μετέφερε στη Νήσο Πρίγκηπο , όπου επιβιβάστηκαν στο πλοίο με το οποίο είχαν πάει στην Κωνσταντινούπολη , με προορισμό το Άγιον Όρος ,
στις 9 Μαΐου αποβιβάσθηκαν στο λιμενίσκο της Μονής Ιβήρων …
Μετέφεραν το Τίμιο Λείψανο Του Άγιου Νεομάρτυρα Ακάκιου στην Καλύβα Του Αγίου Νικολάου ,
Το Ενταφίασαν στο Παρεκκλήσι Των Οσιομαρτύρων Ευθυμίου και Ιγνατίου , μπροστά στην Εικόνα Της Παναγίας , σύμφωνα με την Επιθυμία Του Οσιομάρτυρα ...
Μαρτύριο Του Αγίου συνέγραψε ο Καισαρείας Μελέτιος ,
Ακολουθία κοινή με Τους συν Ασκητές Του Αγίου , Τον Ευθύμιο από τη Δημητσάνα και Τον Ιγνάτιο από την παλαιά Ζαγορά , που Μαρτύρησαν στην Κωνσταντινούπολη το 1814 μ.Χ. , συνέγραψε ο Ιβηρίτης Ονούφριος , που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1862 μ.Χ. …
Η Μνήμη Των τριών Αυτών Νεομαρτύρων Τελείται στην σκήτη Του Τιμίου Προδρόμου
την 1η Μαΐου …….
Απολυτίκιο …
Λυχνία τρίφωτος , κόσμω ἐδείχθητε , Ὁσιομάρτυρες , Χριστοῦ τρισάριθμοι , τὴν Ἐκκλησίαν τοὶς αὐγαὶς πυρσεύοντες τῶν ἀγώνων , ἔνδοξε Εὐθύμιε , ἀφθαρσίας τὸ στέλεχος , ἱερὲ Ἰγνάτιε , ἐγκράτειας τὸ ἔσοπτρον καὶ ρόδον ἀκακίας Ἀκάκιε , ὅθεν ὑμᾶς ὑμνολογοῦμεν ……..
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα