- Σχόλια Facebook:
2
- Like Facebook: 31
- Δείτε το στο Facebook:
- Ημερομηνία:
Τετάρτη, 23 Απριλίου 2025

1 ) Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2 ) Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3 ) Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4 ) Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5 ) Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6 ) Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7 ) Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8 ) Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9 ) Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10 ) Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11 ) Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12 ) Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.
1 ) Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2 ) Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3 ) Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4 ) Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5 ) Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6 ) Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7 ) Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8 ) Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9 ) Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10 ) Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11 ) Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12 ) Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
23 Απριλίου ...
Όσιος Λεόντιος ο εν Βλαχέρνα Αρκαδίας …
Ο Όσιος Λεόντιος έζησε το 1650 - 1750 μ.Χ. , η καταγωγή Του ήταν από το χωριό Στεμνίτσα Γορτυνίας ,
το επώνυμο του ήταν Πασωμένος …
Για τον Βίο Του Οσίου Λεοντίου οι κυριότερες πηγές είναι ο Κώδικας της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου Γορτυνίας και ο υπ' αριθμόν 163 Κώδικας της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Σχολής της Δημητσάνας ,
στοιχεία διέσωσε και η προφορική παράδοση της περιοχής ...
Η Μοναχική Του Κουρά έγινε σε μία από τις πολλές Μονές που ήκμαζαν την εποχή εκείνη στην περιοχή της Στεμνίτσας ,
Ο Λεόντιος αρχίζει την Ασκητική Του πορεία στην κορυφή του όρους Καστανιά , πρόκειται για το αρχαίο όρος Κνάκαλος όπως το αναφέρει ο Παυσανίας …
Βρίσκετε σε υψόμετρο χιλίων διακοσίων μέτρων , ακριβώς απέναντι από το χωριό της Βλαχέρνας ,
η ευρύτερη περιοχή και τα σπήλαια που κοσμούν τα γύρω όρη ήταν τόπος Ασκήσεως Αναχωρητών ...
Σε ένα φυσικό σπήλαιο κατοίκησε Ο Λεόντιος , στην πορεία του χρόνου προχώρησε στην διάνοιξη του σπηλαίου
και στην κατασκευή Μονύδριου προς Τιμήν της Καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτας Της Θεοτόκου …
Αφορμή ήταν η παρουσία της Ιεράς Εικόνας Της Κυρίας Θεοτόκου , στην οποία Αναγράφεται , ΜΗΤΕΡΑ ΘΕΟΥ η Βλαχέρνα ,
από την Εικόνα πήρε το σημερινό του όνομα το χωριό και από Μπεζενίκος μετονομάστηκε σε Βλαχέρνα …
Η Εικόνα Της Θεοτόκου είχε κρυφτεί κάτω από το Κελί Του Λεοντίου μέσα σε μικρή κρύπτη του βράχου , ώστε να παραμείνει προστατευμένη
και να μην πέσει στα βέβηλα χέρια των τούρκων …
Η Εικόνα ευρέθη Θαυματουργικός μετά την απελευθέρωση από τους τούρκους , υπό την Σκέπη Της Θεοτόκου έζησε χρόνους απομόνωσης και αφιέρωσης στην Προσευχή και την Άσκηση ,
παράλληλα δεν παρέλειψε να προσφέρει Πνευματική ωφέλεια στους κατοίκους της περιοχής και σε όλους όσους περνούσαν από εκεί , ήταν χαρακτηριστικό της αγάπης και της φιλανθρωπίας Του …
Κοντά στην Βλαχέρνα δεν υπήρχε νερό προς ξεκούραση των οδοιπόρων , επισημαίνοντας την ανάγκη των ανθρώπων για λίγη ξεκούραση και δροσερό νερό , μετέφερε νερό μέσα σε ασκί ,
το τοποθετούσε σε πιθάρι στον ίσκιο ενός δέντρου δίπλα στο δρόμο , εκεί όπου και σήμερα υπάρχει το τοπωνύμιο δέντρος …
Έτσι οι περαστικοί εύρισκαν λίγη ανάπαυση στην μακρά πορεία τους , κυρίως κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού , το Διακόνημα αυτό δεν ήταν μικρό ,
Ο Λεόντιος είχε μακρύ δρόμο να διανύσει κάθε φορά , από την κορυφή του βουνού έως τον δρόμο , για να μεταφέρει το νερό και να επιστρέψει και πάλι στο Ασκητήριο Του ...
Εκείνος συνδύαζε μέσα από το Διακόνημα αυτό αγάπη για τον άνθρωπο και Αγάπη για Τον Θεό , κάθε φορά που επέστρεφε , αφού είχε ήδη μεταφέρει το νερό για τους οδοιπόρους , έπαιρνε το ανηφορικό μονοπάτι προς το Ασκητήριο Του κουβαλώντας μία μεγάλη πέτρα κάθε φορά ,
ώστε να βρίσκεται συνεχώς σε σωματική άσκηση , να συγκεντρώνει υλικά για την Ανοικοδόμηση του Ναού προς Τιμήν Της Θεοτόκου της Βλαχέρνας , αλλά και την κατασκευή του Τάφου Του …
Δίπλα στο Ασκητήριο Του και τον Ναό που έκτισε προς Τιμήν Της Παναγίας ,
κατασκεύασε μία μικρή δεξαμενή νερού και καλλιεργούσε κήπο για τις ανάγκες Του …
Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός , για να τον Ανταμείψει για τον Αγώνα Του και την προθυμία του , που Τον Ακολούθησε και Τον Διακόνησε σε όλη Του την ζωή ,
Του Έδωσε το Χάρισμα να Προ γνωρίσει την Κοίμηση Του …
Μεγάλο Σάββατο Ο Λεόντιος ασθένησε , ένας φίλος του τσοπάνης της περιοχής θέλησε να Τον επισκεφθεί και να του προσφέρει γάλα για να τον ανακουφίσει , όμως δεν είχε δοχείο άδειο για να αδειάσει το γάλα ,
είπε έτσι στον ποιμένα να έρθει την επόμενη μέρα να πάρει το δοχείο του και συγχρόνως του έδωσε οδηγίες για την Ταφή Του εντός του σπηλαίου , στον Τάφο τον οποίο ο Ίδιος είχε κατασκευάσει …
Την επόμενη μέρα ήταν η Κυριακή Του Πάσχα , πηγαίνοντας ο τσοπάνης να πάρει το δοχείο ,
βρήκε Τον Άγιο Λεόντιο να έχει Κοιμηθεί , αμέσως έκανε ότι Ο Άγιος του είχε ανακοινώσει …
Ο Τάφος Του Αγίου σώζεται μέχρι σήμερα , έχει σχήμα ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου , η στέγη του είναι θολωτή , με μικρή τρύπα στη μέση , εκεί βρισκόταν και το ραβδάκι Του ,
το οποίο έχει απομείνει το μισό και Φυλάσσεται μέχρι σήμερα μαζί με μικρά Τεμάχια του Ιερού Λειψάνου Του , που έχουν Τεθεί προς Προσκύνηση , εις τον Ιερό Ναό Του Αγίου Αθανασίου της Βλαχέρνας …
Σύμφωνα με τον κώδικα της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Γορτυνίας , που αποτελεί πλέον την πιο Έγκυρη πηγή της ζωής Του Αγίου Λεοντίου , μαθαίνουμε ότι μετά από παρέλευση ενός έτους οι χωρικοί μετά του ποιμένος εκχώσαντες το Λείψανο Του Οσίου , εύρον αυτό λελυμένον και Ευωδίας ανάπλεων ,
ένα μεγάλο δείγμα Αγιότητος , Τιμής και Ανταμοιβής από Τον Θεό προς Τον Όσιο για τον Αγώνα του και την Οσιακή Βιωτή του …
Η Παράδοση διασώζει ότι κάποιος τσοπάνης από το χωριό Του Οσίου Λεοντίου ,
μετά από προτροπή Του Αγίου Μετέφερε το Ιερό Λείψανο Του στη Στεμνίτσα και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου …
Το 1779 μ.Χ. απόσπασμα Αλβανών πήγε στη Στεμνίτσα και έκαψε αρκετά σπίτια , πυρπόλησαν και την Ιερά Μονή Του Αγίου Δημητρίου ,
όπου βρήκαν την Κάρα Του Οσίου Λεοντίου και Την πούλησαν σε Χριστιανούς της Πρέβεζας …
Ο Όσιος Λεόντιος Εορτάζει την Τετάρτη Του Πάσχα
στην Ιερά Μονή Παναγίας των Βλαχερνών , στο όρος Καστανιά …….
Απολυτίκιο …
Στεμνίτσης το βλάστημα και της Βλαχέρνης φρουρόν , τιμώμεν σε, όσιε , των εν δακρύων ροαϊς και πόνοις ασκήσεως , λάμψαντα εν ερήμοις και εν όρεσι όντως ένθα και ωκειώθης τω Χριστώ θείω πόθω , Αυτόν ουν ικέτευε Λεόντιε σωθήναι τας ψυχάς ημών …….
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας. Μερικά από αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπός μας και άλλα μας βοηθούν να βελτιωθούμε παρέχοντάς μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας αποδέχεστε τους όρους της Πολιτικής Απορρήτου μας.
Πνευματικά δικαιώματα